© Photo News

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null

Tientallen doden gevonden in Gaza tijdens staakt-het-vuren

In de Gazastrook is zaterdagochtend 8 uur lokale tijd (7 uur) een staakt-het-vuren van 12 uur ingegaan. Israël en Hamas hadden vrijdagavond die periode van zwijgende wapens aanvaard. Na de start van de wapenstilstand zijn al zeker doden onder het puin gehaald.

De burgerbevolking kan in deze periode van relatieve rust voedsel en drinkwater inslaan, de ziekenhuizen zullen zich bevoorraden met medicijnen en internationale hulporganisaties kunnen hulp verstrekken.

Maar de wapenstilstand heeft daardoor ook een macaber gevolg. Nu hulpdiensten meer ruimte krijgen, zijn al minstens 76 lichamen van onder het puin gehaald. Dertien lijken werden teruggevonden in Chajaya, een buitenwijk van Gaza-stad, en nog eens zoveel in de vluchtelingenkampen van Deir al-Balah en Nousseirat. Negen doden lagen in Beit Hanoun. Het gaat om gebieden die de laatste dagen massaal bestookt werden door het Israëlische leger.

Tunnels

Israël zegt dat het ook nu doorgaat met lokaliseren en vernietigingen van tunnels van Hamas. 'Indien Palestijnse militanten opnieuw het vuur openen, zal het leger dit beantwoorden.'

Sinds de start van het recentste conflict in de landstrook lieten al bijna 880 Palestijnen het leven. In de omstreken van Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, zijn zaterdag, vlak voor de wapenstilstand, nog zeker 19 Palestijnen omgekomen, onder wie minstens vier kinderen. 18 leden van eenzelfde familie zouden geraakt zijn.

Aan de andere zijde is de dodental veel kleiner met 37 soldaten. Ook kwamen twee Israëlische burgers en een Thaise gastarbeider om. Het conflict dat zaterdag de 19e dag inging geldt als het meest gewelddadige tussen de twee vijandelijke kampen sinds 2009. Verschillende ngo’s bevestigen dat ongeveer 70 tot 80 procent van alle gedode Palestijnen burgers zijn, onder hen vele vrouwen en kinderen.

Top in Parijs

Vandaag ontmoeten toponderhandelaars van de EUropese Unie, de VS, Turkije en Qatar elkaar in Parijs. Bedoeling is om een permanente wapensiltstand in te stellen tussen Hamas en Israël.