Politie waarschuwt Demerduikers

Print
Politie waarschuwt Demerduikers

Foto: VTM NIEUWS

Diest -

Het voorbeeld van een aantal jongeren die afgelopen weekeinde van een 4 à 5 meter hoge brug in de Demer doken in Aarschot heeft al navolging gekregen in Diest. Daar doken volgens passanten woensdag, even voor de middag, ook enkele tieners in de rivier.

De Aarschotse politie en de stad Aarschot waarschuwden voor de gevaren die aan deze duikactiviteiten verbonden kunnen zijn. De Demer is niet overal even diep en de bodem is vaak oneffen waardoor springers zich erg pijn kunnen doen, luidt het. Als duiker kan je bijvoorbeeld ook op een fiets of winkelkarretje belanden die door vandalen in het water werden gegooid. In Aarschot ging het weliswaar om geoefende duikers maar de politie wil koste wat kost vermijden dat niet-geoefenden dit voorbeeld gaan volgen. Het gebeuren kreeg de nodige ruchtbaarheid door een filmpje op Youtube. De politie kon de springers echter nog niet identificeren.

In Diest had de politie woensdagmiddag zelf nog geen melding gekregen van duikers. Jan Vanhauwere, sinds vorig jaar korpschef van de politiezone Demerdal (Diest – Scherpenheuvel-Zichem), ontraadt de duikactiviteiten echter wegens te gevaarlijk.

Is het duiken in een rivier verboden? Navraag leert dat een antwoord op die vraag niet zo eenduidig is. Een gemeentelijk reglement kan dit expliciet verbieden naar analogie met het verbod om tijdens de winter het te zwakke ijs op vijvers te betreden. Ook beheerders van waterlopen kunnen de duikactiviteiten verbieden.

Niet iedereen begrijpt de heisa rond dit gebeuren. “Vroeger gebeurde dit ook bij warm weer en toen kraaide er geen haan over”, zei een vijftiger, die het gebeuren in Aarschot toevallig gadesloeg. “Waarom er zich druk over maken? Als de temperaturen dalen, is de rage snel voorbij.”, aldus de man.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio