© De Bieradviseur

© HBvL

thumbnail: null
thumbnail: null

Nieuw Diepenbeeks bier genoemd naar volksfiguur

Diepenbeek heeft na ‘Den Oanjoager’ weer een eigen bier. Fump, genoemd naar een legendarisch Diepenbeeks volksfiguur, gaat momenteel goed over de tongen.” “Ik heb 2000 liter gebrouwen en in verschillende Diepenbeekse cafés is het bier ondertussen verkrijgbaar,” zegt brouwer Peter Nulens.

maLu

Peter Nulens heeft een bierspeciaalzaak ‘De Bieradviseur’. Daarom leek het ook meer dan logisch dat hij in zijn eigen dorp ook een eigen Diepenbeeks bier in de markt zou zetten. Nulens ging aan de slag met de huisbrouwer van brouwerij ‘De Toeteleer’ in Hoeselt. “We hebben gebrouwen met de installatie van De Toeteleer. We hebben smaaktesten gedaan per vijftig liter en al snel vonden we een smaak waar we heel tevreden over waren.”

Het nieuwe bier is een tripple van 8 procent die qua smaak het midden houdt tussen een Chouffe en een tripple Karmeliet. “Een zacht biertje qua smaak dus, maar wel een hoger alcoholpercentage dan bv. een Leffe.” Het bier heeft een eigen recept met Belgische hop, maar zonder toevoeging van kruiden.

Volksfiguur

Nulens had alleen nog een naam nodig en daarvoor organiseerde hij een poll in de Facebookgroep ‘Ge zijt van Diepenbeek als...’ Al snel was er eensgezindheid over die naam. “Fump was een Diepenbeeks volksfiguur uit de jaren ‘70, maar hij is nu nog steeds bekend bij de bevolking. Fump, zelf cafébaas, stond bekend voor zijn overdrijvingen. Legendarisch is bijvoorbeeld zijn uitspraak dat zijn prei zo hoog stond dat hij er zijn fiets tegen kon parkeren. Via zijn dochter ben ik te weten gekomen dat uitgerekend dit jaar Fump honderd jaar zou geworden zijn.”

De Fump doet het ondertussen goed in Diepenbeek. Het biertje krijgt prima commentaren en al éénvierde van de 2000 liter is in de markt gezet. Het etiket spreekt alvast ook boekdelen met de uitspraak: “As iech zaot ben, kalle ze sjaan. As iech dos heb, ziet het niemend.” Als u wil weten, wat dat betekent zal u eens een keertje een Diepenbeeks café moeten bezoeken.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio