Zomerreeks Liedjes

© RR

© Archief

thumbnail: null
thumbnail: null

Buffalo-soldaten zonder medaille

Alhoewel Afrikanen vanaf het begin van het koloniale tijdperk meevochten in Amerikaanse conflicten, waren de ‘Buffalo’-soldaten het allereerste volledig zwarte legioen dat ook in vredestijd opereerde. Het legioen bestond uit voormalige slaven en soldaten die hadden meegevochten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-’65). De Buffalo-soldaten moesten kolonisten die een lapje grond gingen bewerken beschermen, het vee bewaken en spoorwegploegen beschermen.

MaLu

De ex-slaven werden ook ingezet in de oorlogen tegen de indianenstammen. Het waren de indianen die het zwarte legioen de naam ‘Buffalo soldier’ schonken vanwege hun moed, volharding en uitstraling op het slagveld. Ex-Buffalo-soldaten zijn dan ook trots op die naam. In de Amerikaanse burgeroorlog vochten er maar liefst 180.000 zwarte Amerikanen mee, ex-slaven zoals die - zoals Marley het stelt - gestolen werden in Afrika. Tienduizenden gaven hun leven voor Amerika, maar een beloning kregen ze daar niet echt voor. Ook later niet. Hoewel er in de Tweede Wereldoorlog 1,2 miljoen zwarte Amerikanen meevochten, kreeg niet een van hen de hoogste militaire eer, de ‘Medal of Honor’. Aan dat onrecht kwam pas in ‘97 een einde toen zeven zwarte soldaten zo’n medaille alsnog kregen.

Een van hen was luitenant John R. Fox van Boston. Fox diende in het Buffalo-regiment in Wereldoorlog II. Op kerstdag meldde Fox zich vrijwillig aan als verkenner om het Italiaanse dorpje Sommocolonia in de Serchio-vallei te gaan inspecteren. Hij richtte een observatiepost in op de tweede verdieping van een huis. Een dag later werden Fox en zijn manschappen overspoeld door vijandelijke troepen. Fox nam radiocontact op met zijn vriend, luitenant Zachary, en vroeg hem om artillerievuur op zijn positie. Zachary en zijn kolonel weigerden, maar Fox bleef aandringen: Er komen er honderden op ons af. Geef me alles wat je hebt. De aanval werd afgeslagen, maar het was het laatste wat Zachary ooit van zijn vriend hoorde...

Het racistische klimaat van destijds zorgde ervoor dat zwarten geen medaille konden krijgen. Zwarte soldaten werden gezien als inferieur en laf en er werd, net als in die Amerikaanse samenleving van die tijd, gezorgd dat ze zo weinig mogelijk in contact kwamen met blanke collega’s. In het begin van WOII moesten zwarte families zelfs smeken om hun zonen naar de oorlog te mogen sturen. Alleen de leidinggevende figuren in het Buffalo-regiment waren vaak blanke Amerikanen uit het meer racistische zuiden. Omdat men vond dat die ‘het best overweg’ konden met zwarte soldaten.

Dat werd overigens meer dan rechtgezet tijdens de Vietnam-oorlog. In die oorlog zette Uncle Sam zoveel zwarten in dat activisten erover klaagden. De zwarten kregen achteraf slechts 20 eremedailles voor die inspanning, de blanken mochten er 239 opspelden.

Ondertussen is er veel veranderd. Het in oorsprong erg racistische Amerikaanse leger werd in de jaren 90 een van de meer geïntegreerde delen van de samenleving.

Aangeboden door onze partners