Zomerreeks Liedjes

© HBvL

© HBvL

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Liedjes met een verhaal (3)

Brenda Spencer hield niet van maandagen

Toen Bob Geldof met zijn Boomtown Rats op tour was in de Amerikaanse staat Atlanta, hoorde hij op de radio het verhaal van Brenda Spencer. Brenda was een 16-jarig schoolmeisje dat op een morgen van januari 1979 wild om zich heen begon te schieten op de speelplaats van de Cleveland Elementary School in San Diego.

MaLu

Het was 8.30 uur ’s morgens en de kinderen waren net op weg naar hun klaslokaal toen ze vanuit haar raam vlak tegenover de school iedereen onder vuur nam. De 53-jarige directeur Burton Wragg en een concierge stierven toen ze zichzelf als levend schild voor de andere schoolkinderen wierpen. Negen schoolkinderen en een politieagent raakten gewond. Na een zes uur durende belegering, waarbij politieagenten en journalisten bleven inpraten via de telefoon, gaf ze zichzelf over. Toen een journalist haar vroeg waarom ze het gedaan had, antwoordde ze: “Ik deed het voor de lol. Ik hou niet van maandagen. Ik deed het omdat het een prima manier is om die dag op te vrolijken. Niemand houdt van maandagen.” Geldof hoorde dat verhaal en componeerde ter plekke in de tourbus een tekst. Met succes. The Boomtown Rats verkochten 1 miljoen exemplaren van ‘I don’t like Mondays’.

Geweer voor kerst

Geldof vraagt zich in de tekst af hoe die ‘Silicon chip’ in haar hoofd werd aangezet. De vermoedelijk misbruikte Brenda hield als kleine meid van gewelddadige tv-shows en het doodschieten van kleine dieren. Haar vader vond dat geen bezwaar en kocht haar voor Kerstmis een 22 kaliber halfautomatisch geweer en 500 kogels. Precies die kogels gebruikte ze op die dramatische ochtend.

Brenda kreeg 25 jaar gevangenisstraf. Een straf die ze nu, als 51-jarige vrouw, nog steeds uitzit. In augustus 2009 verscheen ze voor het laatst voor een commissie die over haar eventuele vrijlating moest beslissen. Brenda stuurde slechts een geschreven briefje waarin ze liet weten een rechtszaak te zullen starten tegen de staat. Ze beweert namelijk dat ze onder invloed was van drank en drugs tijdens de schietpartij en dat de testen die dat hadden moeten bewijzen vervalst waren. “Ik ben geen moordenaar. Ik had PCP genomen en alcohol gedronken. Ik begon te hallucineren en zag in mijn verbeelding allerlei figuren in commando-outfit mijn huis bestormen.”

Daarbovenop beweert ze dat ze twee jaar lang na haar arrestatie medicijnen kreeg toegediend waardoor ze niet eens wist ze een bekentenis had ondertekend. Volgens de procureur probeerde ze haar verantwoordelijkheid te ontvluchten en moet ze daarom achter de tralies blijven.

In de gevangenis heeft Brenda Spencer haar diploma middelbaar onderwijs gehaald en cursussen electronica gevolgd. Op zijn vroegst in 2015 kan zij opnieuw een aanvraag tot voorwaardelijke invrijheidstelling indienen.

Aangeboden door onze partners