© REUTERS

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null

Is dit de man achter de aanslag?

Gisteren was op sociale media een triomferend bericht te vinden van de Russische separatist Igor Strelkov dat zijn rebellen een Oekraïns vliegtuig hadden neergehaald. Dat bericht werd later weer verwijderd en Strelkov ontkende later iets te maken te hebben met het neerhalen van MH17 van Malaysian Airlines. Maar wat als Igor de Verschrikkelijke, zoals hij wordt genoemd, toch iets te maken heeft met de vreselijke terreurdaad?

MaLu

Igor Girkin wordt in 1970 in Moskou. Strelkov is een bijnaam. Het is Russisch voor schutter. Als leider van de millitante rebellen in Oekraïne staat hij bekend als brutaal en meedogenloos. Hij leidt rebellengroepen onder de naam ‘Donetsk People’s Republic’. Het Westen vindt hij decadent.

Volgens Westerse bronnen is Strelkov een voormalig agent van de Russische veiligheidsdienst FSB.

Hij heeft onder meer gevochten in Transnistrië (1992), in de Servische Republiek in Bosnië (van 1992 tot 1995) en in Tsjetsjenië (van 1999 tot 2006). Daar maakte Strelkov zich volgens de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial schuldig aan executies van burgers.

Hij was voor het eerst actief in Oekraïne tijdens de gevechten in de Krim -al dan niet met toestemming van de Russische president Poetin. Eerder dit jaar wordt hij beschuldigd van de ontvoering, marteling en moord op een lokaal Oekraïns politicus en een 19-jarige student. Hij wordt ook verdacht van het ontvoeren van waarnemers van de Osce, de organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Dat zijn volgens hem getrainde spionnen.

In april opende de Oekraïnse autoriteiten een onderzoek naar terreurdaden in Slavjansk. Toen hij die stad hals over kop moest verlaten na een inval van het regeringsleger doken er documenten op waaruit bleek dat Strelkov keihard optrad. Zo liet hij een dief executeren door het vuurpeloton voor het stelen van twee hemden en een broek. Strelkov kreeg meteen de bijnaam Igor de verschrikkelijke.

Vergissing?

Donderdag liet Strelkov, die zichzelf ondertussen heeft uitgeroepen tot minister van defensie, via de Russische sociale media website VK weten dat hij “een AN-26 had neergehaald in de buurt van Torez.” Tegelijk werd op een Twitteraccount van Donetsk People’s Republic gewag gemaakt van de verovering van een BUK raketlanceringssysteem op het Oekraïnse leger. Een andere post zou de quote “We hebben jullie gewaarschuwd. Vlieg niet in ons luchtruim,” bevat hebben. Dat zou dan een waarschuwing moeten geweest zijn aan de Oekraïnse regering. Toen de berichten binnen liepen dat een burgervliegtuig was geraakt, werd de post verwijderd.

In een andere video zou te zien geweest zijn hoe Strelkov samen met de rebellen staat te lachen hoe een vliegtuig in een vuurbal de grond raakt. Voorlopig is het nog onduidelijk of Strelkov daadwerkelijk achter de aanslag zit.