© AP

© REUTERS

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Nibali deelt nieuwe mokerslag uit op eerste Alpenreus

Vicenzo Nibali is de winnaar geworden van de eerste echte Alpenetappe in de Ronde van Frankrijk. De Italiaanse gele trui reed onder een genadeloos brandende zon de verzamelde concurrentie aan gort op de beklimming buiten categorie naar het skistation Chamrousse. Voor Nibali is het al de derde ritoverwinning in deze Ronde van Frankrijk. Hij deelt zo meteen een nieuwe mokerslag uit aan de concurrentie en verstevigt uiteraard zijn gele trui. Valverde en Pinot verloren 50 seconden. Van Garderen en Bardet gaven 1 minuut 22 seconden prijs. Jurgen Van den Broeck finishte in een groepje op meer dan 2 minuten en doet een slechte zaak in de strijd om het podium.

Maarten Delvaux

Tour de France op Sportwereld.be

Voor de start hield het peloton in Saint-Etienne een indrukwekkende minuut stilte voor het slachtoffers van het vliegtuigdrama in Oekraïne. Ook de renners waren flink aangegrepen door de ramp (lees meer ).

Alsof het parcours van de eerste Alpenetappe nog niet uitdagend genoeg was, kreeg het peloton vandaag ook nog af te rekenen met een loden zomerzon. Die zorgde ervoor dat in de lange aanloop naar de twee zware slothellingen drie renners definitief van hun fiets stapten: Arthur Vichot, Daniel Navarro en Javier Acevedo (lees meer ). Ook Jurgen Van den Broeck kende geen onbezorgde start. De renner van Lotto-Bélisol kwam al in de eerste kilometers van de etappe ten val. Schijnbaar zonder erg.Bakelants toont zich

Het was echter een andere Belg die een hoofdrol opeiste in de tocht naar de Alpen. Jan Bakelants glipte mee in een lange vlucht met negen renners. Onze landgenoot bleek één van de sterkste renners vooraan. Op de Col de Palaquit (1ste cat) moest hij enkel Alessandro De Marchi laten gaan. De Italiaanse klimmer kwam met een voorsprong van 1 minuut op Bakelants boven op de eerste van twee Alpenreuzen. Hij mocht ook als leider de flanken van de loodzware slotklim naar Chamrousse (buiten cat) bestormen.

In het peloton nam Movistar resoluut de touwtjes in handen. De rauwe versnelling van de mannen van Valverde decimeerde het peloton in een mum van tijd tot een twintigtal puffende klimmers. De Marchi spartelde nog even dapper tegen, maar boog uitgeput het hoofd op viertien kilometer van de top. Bijna op hetzelfde moment moest Richie Porte achterin lossen. De Australische nummer twee in het klassement kende een mindere dag en zou dat cash betalen. Porte is geen Froome, zo bleek eens te meer. Hij verloor vandaag 9 minuten.

Porte zakt door het ijs, Nibali alweer heer en meester

De instorting van Porte was het sein voor een spervuur aan demarrages van de grote kanonnen van deze Tour. Nibali counterde alles gezwind en spurtte even later weg van zijn overgebleven metgezellen Pinot, Ten Dam en Valverde. De Italiaanse gele trui dichtte in één ruk de kloof met de net daarvoor ontsnapte ‘ongevaarlijke’ Majka en König. Het duurde niet lang vooraleer hij ook die twee renners ter plaatse liet en naar zijn derde - en mooiste- ritzege van deze Tour soleerde.Nibali deelt zo meteen een nieuwe mokerslag uit aan de concurrentie en verstevigt uiteraard zijn gele trui. De ‘Haai van Messina’ lijkt eens te meer ongenaakbaar bergop. Valverde en Pinot verloren 50 seconden. Van Garderen en Bardet gaven 1 minuut 23 seconden prijs. Jurgen Van den Broeck finishte in een groepje met ten Dam, Péraud en Frank Schlek op meer dan 2 minuten en doet een slechte zaak in de strijd om het podium. Hij stijgt wel van de negende naar de achtste plaats door het wegvallen van Porte. Nibali neemt overigens ook de bergtrui over van Joaquim Rodriguez.

Uitslag

1 Vincenzo Nibali (Astana) 5:12:292 Rafal Majka (Tinkoff - Saxo) +103 Leopold König (NetApp) +114 Alejandro Valverde (Movistar) +505 Thibaut Pinot (FDJ.fr)+536 Tejay van Garderen (BMC Racing)+1:237 Romain Bardet (AG2R)8 Laurens ten Dam (Belkin)+1:369 Jean Christophe Péraud (AG2R) +2:0910 Fränk Schleck (Trek)11. Haimar Zubeldia (Trek)12. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Bélisol)Bekijk hier de volledige rituitslag.Klassement1. Vicenzo Nibali (Astana) 56u44'43"2. Alejandro Valverde (Movistar) +3:373. Romain Bardet (AG2R) +4:244. Thibaut Pinot (FDJ.fr) + 4:405. Tejay Van Garderen (BMC) +5:196. Jean-Christophe Péraud (AG2R) +6:067. Bauke Mollema (Belkin) +6:178. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Bélisol) +6:279. Leopold König (Team Netapp-Endurra) +8:3610. Laurens Ten Dam +9:18Bekijk hier het volledige klassement.

Nibali: 'Valverde wilde niet samenwerken, dus ging ik alleen'

© AFP

Vincenzo Nibali was de grote ster van de eerste Alpenrit. De gele trui reed alle achtervolgers er op zijn eentje vanaf en pakte de ritzege.

Tour de France op Sportwereld.be

Deze keer volgde er wel geen speciaal gebaar voor dochtertje Emma. 'Ik was te moe om nog wat te bedenken', aldus Nibali. 'Ik ben vooral tevreden dat ik hier seconden pak op Valverde en Porte. Die laatste loste al vroeg en daarna was het oorlog met Valverde. Het was verschrikkelijk warm, Palermo-warm', moest Nibali lachen.

'Een ingeving van het instinct', noemde Nibali zijn overwinning. 'Ik zag een moment van aarzeling, dus demarreerde ik. Ik had me goed voorbereid op het gebergte en wist dat ik het goed zou doen. Ik wilde vooral seconden winnen op mjin voornaamste tegenstanders. Eerst dacht ik nog dat ik zou samenwerken met Valverde, maar die samenwerking kwam er niet. Dus ging ik maar alleen.' Dat de Italiaan, die meer dan drieëneenhalve minuut uitloopt op eerste achtervolger Valverde, gewonnen spel heeft in de Tour wilde hij niet gezegd hebben. 'Laten we toch maar afwachten. Er komen nog veel bergen aan en de Tour duurt nog lang.'

Nibali moest ook denken aan Andrej Kivilev, de Kazach die in vertrekpunt Saint-Etienne in 2003 zwaar ten val kwam en uiteindelijk overleed aan zijn verwondingen. 'Ik heb er aan gedacht toen ik er voorbij reed', vertelde Nibali. 'Het gaf me een bijzonder gevoel.'