© Andy Caerts

© Andy Caerts

thumbnail: null
thumbnail: null

Heppense oorlogshelden uit Wereldoorlog I krijgen herdenking

Heppense oorlogshelden uit Wereldoorlog I krijgen herdenking.

Communicatiedienst gemeente Leopoldsburg

TENTOONSTELLING

Tentoonstelling: ‘De oud-strijders van Heppen’Tijdens het weekend van zaterdag 2 augustus en zondag 3 augustus 2014 kan je terecht in het Buurthuis van Heppen voor een grote tentoonstelling over alle Heppense oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog.

Iedereen is welkom! Gratis inkom.

Vanaf 6 augustus 2014 tot einde november 2014 kan je deze tentoonstelling bewonderen in de bibliotheek van Leopoldsburg.

INHULDIGING VAN EEN HERDENKINGSMONUMENT OP HET KERKHOF TE HEPPEN

Er staat tijdens het eerste weekend van augustus niet alleen een tentoonstelling op het programma, de Heemkundige Kring zal ook een kunstwerk inhuldigen op het kerkhof van Heppen. Deze inhuldiging vindt plaats op zaterdag 2 augustus 2014 om 14.00 uur, op het kerkhof te Heppen. Iedereen is welkom om deze inhuldiging bij te wonen.

UITGAVE VAN EEN BOEK OVER DE HEPPENSE OUDSTRIJDERS UIT DE EERSTE WERELDOORLOG

Alle info over de Heppenaren betrokken bij Wereldoorlog I werd verzameld in een uitgebreid naslagwerk (een boek van meer dan 140 bladzijden), boordevol foto’s en documenten. 90 Heppense oud-strijders, 14 weggevoerden en 1 politieke gevangene komen aan bod. Om het boek zo volledig mogelijk te maken, worden daarnaast ook een aantal oud-strijders opgenomen die pas na Wereldoorlog I in Heppen kwamen wonen.

Het onderzoekswerk voor dit boek gebeurde door geschiedkundige en heemkundige Jos Caerts. Hij nam ook, samen met Andy Caerts, de redactie van het boek voor zijn rekening. Andy Caerts zorgde voor de grafische vormgeving van het boek.

Je kan dit boek vanaf nu bestellen bij Jos Caerts (tel. 011 34 34 36) of bij Andy Caerts (via mail: andy.caerts@me.com).De prijs van het boek (met meer dan 140 pagina's) bedraagt 15 euro (+ 5,40 euro bij verzending).

Vanaf 6 augustus 2014 is het boek ook te koop in de bibliotheek van Leopoldsburg en in krantenwinkel Severine, Leopoldsburgsesteenweg 1 te Heppen.

___

Hier volgt het verhaal van één van de meer dan 100 Heppense oudstrijders.

LEONARD GEUKENS • EEN OORLOGSHELD UIT HEPPEN

Heppen telde in 1914 ongeveer 900 inwoners, die vooral van de landbouw leefden. Op 7 augustus 1914, 5 dagen na het begin van de oorlog, bezetten Belgische rijkswachters de schoollokalen achter het gemeentehuis van Heppen. Op 14 augustus kwam een patrouille Duitse soldaten in Heppen toe. Er ontstond een vuurgevecht tussen de Belgische rijkswachters en de Duitsers. Eén Duitse soldaat en twee paarden werden doodgeschoten. De Duitsers vluchtten weg. Op 17 augustus kwamen ze terug en op hun beurt vluchtten de Belgische rijkswachters, richting Antwerpen. Op 26 september 1914 brandden de Duitsers uit wraak 11 huizen en de molen af.

Leonard Geukens werd geboren in Heppen op 4 juni 1894 in een gezin met drie kinderen. Hij studeerde aan het College van Beringen en werd daarna paardenhandelaar. Toen de oorlog uitbrak werd hij, als dienstplichtige van klas 4, opgeroepen om vanaf september het land te dienen. Met heel wat moeite geraakte hij op 20 september in de Kazerne van Hemiksem, samen met dorpsgenoot War Wellens. ‘s Anderendaags werden ze op de boot gezet die hen naar Fécamp aan de Normandische kust bracht, waar een militair opleidingskamp opgericht was.

De militaire opleiding van Leonard Geukens duurde tot 25 april 1915. Die dag begon voor hem de echte oorlog. Hij werd ingedeeld in het 1ste Regiment Karabiniers, 3de Bataljon, 9de Compagnie en kreeg als stamnummer 60.670. In de compagnie trof hij dorpsgenoten aan zoals Fons ‘van de koster’ Caerts, War ‘van de facteur’ Wellens en Jef ‘van de smid’ Willems, allemaal uit Heppen.

Het 1ste Regiment Karabiniers moest de lijn Ieper-Steenstraete, langs de rivier Ieperlee en het kanaal leper-IJzer, verdedigen. Narke Geukens, zoals hij genoemd werd, ontpopte zich al vlug tot een haantje-de-voorste. Telkens wanneer er vrijwilligers gevraagd werden om nachtelijke verkenningstochten te maken, was hij de eerste om zich te melden. Dankzij zijn voorbeeldige dienst, durf en koelbloedigheid werd hij de meest gedecoreerde soldaat van zijn compagnie. In juni 1916 werd hij tot korporaal bevorderd, na een zoveelste geslaagde raid tegen de Duitse stellingen. Gedurende zijn eerste 43 maanden aan het front bleef hij ongedeerd. Tot op de fatale ochtend van 28 september 1918...

Tijdens een aanval raakte hij zwaargewond, wat hem niet tegenhield om met granaten te blijven gooien naar de Duitsers, die hardnekkig weerstand boden. Heppenaar Jef ‘van de smid’ Willems was getuige: ‘Geukens werd erg getroffen en is op de plaats neergevallen. De Duitsers zijn tot op enige meters van hem gekomen, doch lieten hem voor dood liggen. Daarna heeft Geukens al zijn granaten naar de Duitsers gegooid en doodde er nog een tiental.’

Geukens werd naar het militair hospitaal ‘L’Océan’ te Vinkem overgebracht. Ondertussen had het geallieerde leger zijn groot eindoffensief ingezet. Op de dag van de Wapenstilstand, op 11 november 1918, mocht Leonard Geukens het hospitaal verlaten en ging hij in herstelverlof. Op 7 oktober 1919 werd hij gedemobiliseerd. Als blijk van dank werd hij op 7 juni 1919 bevorderd tot sergeant.

Na de oorlog werd Geukens in Heppen een stuwende kracht in het culturele leven. Jaarlijks werd een revue opgevoerd met liederen en sketches, waarvan hij de regie op zich nam. Maar de oorlog had hem zwaar getekend: hij werd voor 70 percent invalide verklaard. Leonard Geukens stierf in het Militair Gasthuis van Leopoldsburg op 16 augustus 1931.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio