© Shutterstock

Waarom koppels met een dochter vaker scheiden

Koppels diens eerste kindje een dochter is, scheiden vaker dan koppels die eerst een zoon krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Amerikaanse Duke University in North Carolina.

vwh

De onderzoekers ontkennen dat de meisjes de sfeer van je relatie negatief beinvloeden. ‘Velen hebben reeds gesuggereerd dat dochters je relatie verzuren, maar dat is niet helemaal waar’, zegt wetenschapper Amar Hamoudi.

Volgens de man en zijn team ligt de oorzaak van het fenomeen bij het vrouwelijke embryo. Dat is immers veel robuuster dan het mannelijke embryo en kan bijgevolg beter tegen stress. Concreet betekent dat dat wanneer de mama in spe verdrietig is, bijvoorbeeld door een ongezonde relatie, meer kans heeft om een meisje te voldragen. Het embryo van een jongen daarentegen zal sneller bezwijken aan de gevolgen van stress. Conclusie: koppels die op voorhand al ongelukkig waren, krijgen meestal een dochter.

Het onderzoek, waarvoor de vorsers datagegevens van mensen onder de loep namen tussen 1979 en 2010, toont nog een ander opmerkelijk feit aan. Koppels die in hun relationele geschiedenis veel stress hadden, zullen hoogstwaarschijnlijk een dochter krijgen.

Niet te missen