© REUTERS

OVERZICHT. Niet eerste keer dat burgervliegtuig uit lucht wordt geschoten

Als uit onderzoek blijkt dat MH17 wel degelijk werd neergeschoten door een verdwaalde raket, dan is dat zeker geen unicum. Ook in het verleden vielen al honderden doden nadat een burgervliegtuig (vermoedelijk) was neergehaald. Een beknopt overzicht van incidenten de laatste 25 jaar.

Kim De Raedt

Oekraïne 2001 / Siberia Airlines Flight 1812 - Op 4 oktober 2001 stort een vliegtuig van de Russische maatschappij Siberia Airlines neer in de Zwarte Zee. Alle 78 inzittenden (66 passagiers en 12 bemanningsleden) komen om. Het toestel blijkt neergehaald door een verdwaalde raket van het Oekraïense leger.

Georgië 1993 - In 1993 wordt Georgië drie dagen op rij opgeschrikt door dodelijke incidenten met burgervliegtuigen. Drie toestellen van Transair Georgia, type Tupolev, worden geraakt door raketten van rebellen in Abchazië. In totaal laten 136 burgers het leven.

Dubai 1988 / Iran Air Flight 655 - Een Iraans vliegtuig, een Airbus-A330-B2, van Iran naar de Verenigde Arabische Emiraten, wordt uit de lucht geschoten door een Amerikaans marineschip. Alle 290 inzittenden komen om het leven.

Japanse Zee 1983 / Korean Air Lines Flight 007 - Vlak bij Moneron Island wordt op 1 september 1983 een burgervliegtuig neergeschoten door een Russische straaljager. De Boeing 747 van Korean Airlines had 269 mensen aan boord, geen van hen overleefde de ramp. Onder de doden is onder meer Larry McDonald, een Amerikaans parlementslid.

Tyrreense Zee 1980 / Aerolinee Itavia Flight 870 - Veertig minuten na vertrek uit Bologne, Italië, wordt op de radar een vreemd object gespot vlak bij Aerolinee Itavia vlucht 870. Kort daarna verdwijnt het toestel van de radar en stort het neer in zee. Alle 88 inzittenden komen om het leven. De oorzaak van de ramp blijft onduidelijk, maar de Italiaanse premier ging er altijd van uit dat het burgervliegtuig uit de lucht werd geschoten door raketten of straaljagers van de NATO. Het ‘bloedbad van Ustica’ zou voor eeuwig een mysterie blijven.

Een van de oudst bekende verhalen over neergehaalde vliegtuigen is trouwens dat van Kaleva OH-ALL. Het vliegtuig van de Finse vliegmaatschappij Aero O/Y werd op 14 juni 1940 neergeschoten door Sovjetraketten. Negen passagiers kwamen om.