© AFP

Zwarte dozen MH17 gevonden, wereld roept om onafhankelijk onderzoek

Op de plaats waar vliegtuig MH17 neerstortte is de ravage enorm. Van het toestel blijft niks meer over dan wat brokstukken, en in een straal van maar liefst 15 kilometer werden lichamen gevonden. Intussen werden de twee zwarte dozen van het vliegtuig al teruggevonden, wat het onderzoek naar de ware oorzaak van de ramp moet vergemakkelijken. Intussen komen zowel de VN als de OVSE in spoedzitting bijeen over het drama.

Kim De Raedt

De zwarte dozen zitten in de staart van het vliegtuig, omdat die de grootste kans heeft om de klap te overleven. Naast de flightdatarecorder, met de details over vliegsnelheid, hoogte en technische details, is er ook de cockpitvoicerecorder. Die laatste neemt de gesprekken in de cockpit op. Dat kan heel interessant zijn in dit onderzoek, om de rol van de piloot en de copiloot te verduidelijken. Hebben ze vlak voor de crash iets opgemerkt wat de theorie van de luchtraket kan staven? Volgens de Maleisische premier zond het vliegtuig alvast geen noodsignaal uit.

Separatisten beloven mee te werken aan onderzoek naar crash

Volgenss de Nederlandse regering is er overeenstemming dat onderzoekers vrij toegang moeten krijgen tot het gebied waar het toestel is neergestort en dat ze daar geheel ongehinderd onderzoek moeten kunnen doen. De rebellen beloven dat ze onderzoekers toegang tot de site van de crash zullen geven. Ze zouden de site afsluiten zodat de lichamen kunnen geborgen worden. Ook wordt een wapenstilstand van twee tot vier dagen aangekondigd, om onderzoek naar de oorzaak van de crash mogelijk te maken.

‘Obectief uitzoeken wie hier achter zit’

De VN Veiligheidsraad komt vrijdagochtend in New York samen voor een noodvergadering over de crash in Oost-Oekraïne. Ook de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft een bijzondere zitting van de permanente raad samengeroepen. De vertegenwoordigers uit 57 landen moeten zich op de middag in Wenen treffen en het over de situatie na het incident hebben, zo deelde de OVSE vrijdag mee.

Premier Di Rupo vroeg eerder om ‘volledige klaarheid over de precieze omstandigheden van deze tragedie en dat de verantwoordelijken snel worden geïdentificeerd en berecht’. Ook de Australische premier Tony Abott vroeg een grondig onderzoek, maar gebruikt veel fellere taal dan de meeste Westerse leiders. Abott eist antwoorden van Moskou over de ‘door Russen gesteunde rebellen, die zo het lijkt het vliegtuig neerhaalden’.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama zegt dat de VS mee willen werken aan een onderzoek. Hilary Clinton, mogelijk de volgende presidentskandidaat van de Democraten, vindt dat de Europese leiders strengere sancties moeten nemen tegen Rusland, als de aanval inderdaad van de rebellen uitging. ‘Europese leiders moeten Poetin laten zien dat ze dit niet laten gebeuren. Europese hoofdsteden zouden erg fors moeten reageren.’ Vanuit Nederland klonk het zo: ‘We moeten op een volstrekt objectieve manier uitzoeken wie hier achter zit.’