© Photo News

Nieuwe vlucht ‘MH17’ vertrokken vanaf Schiphol

Een dag na de vreselijke ramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines, is vanuit Schiphol opnieuw een vlucht naar Kuala Lumpur vertrokken. Dat vliegtuig draagt hetzelfde vluchtnummer, MH17, maar vliegt wel over een andere route.

Kim De Raedt

De passagiers die vrijdagmiddag met vlucht MH17 vanaf Schiphol naar Kuala Lumpur vliegen, waren zichtbaar nerveus toen ze hun bagage incheckten en naar de gate liepen. ‘Ik ben zeker bang. Ik ga veel bidden als ik straks op het vliegtuig zit’, vertelde een van de passagiers aan Radio 1. Sommigen vertellen dat ze liever zouden thuisblijven, anderen vertrouwen erop dat het noodlot niet twee keer zal toeslaan op dezelfde vlucht. Bovendien volgt het vliegtuig vrijdag niet dezelfde route als donderdagmiddag, de Oekraïense overheid heeft het luchtruim boven het conflictgebied gesloten.

Bij de passagiers staan ook een paar mensen die aanvankelijk de vlucht op donderdag hadden willen nemen, maar door een probleem of pech de vlucht moesten omboeken naar een latere vlucht. Zij beseffen hoeveel geluk ze hebben gehad en prijzen zich extra gelukkig. Malaysia Airlines laat passagiers die in de komende week een vlucht van Schiphol naar Kuala Lumpur hebben geboekt kosteloos annuleren, laat de Nederlandse omroep weten.

‘MH17’ voorlopig niet geschrapt

Het is overigens niet vreemd dat de vlucht van Schiphol naar Kuala Lumpur nog steeds het nummer MH17 draagt. ‘Je kan niet zomaar een vluchtnummer veranderen. Er zijn honderden tickets geboekt, die vlucht moet gewoon doorgaan’, vertelde luchtvaartspecialist Luc De Wilde in op Radio1.

Het is echter niet uitgesloten dat Malaysia Airlines het vluchtnummer in de toekomst schrapt, als eerbetoon aan de slachtoffers van de noodlottige vlucht MH17 donderdag. Eerder deed de vliegmaatschappij dat ook met vlucht MH370, de Boeing 777 van Malaysia Airlines die in maart dit jaar verdween op de route Kuala Lumpur - Peking.