© REUTERS

Al 60 doden door tyfoon Rammasun op Filipijnen

De tyfoon Rammasun heeft op de Filipijnen al 60 mensenlevens geëist. Dat melden officiële bronnen vrijdag. De meeste slachtoffers vielen door omvallende bomen, muren en losgetrokken daken en masten, meldt de Filipijnse rampendienst. Twee dagen nadat de tyfoon over de streek rond hoofdstad Manilla en de oostelijke provincies raasde zitten ten zuiden van Manilla en in de Bicol-regio, in het oosten, nog altijd 1,5 miljoen mensen zonder stroom. De stormschade wordt op 3,65 miljard peso’s (62 miljoen euro) geschat.

tomas

Rammasun is tot nu toe de zwaarste storm van dit seizoen. De impact is volgens de eerste inschattingen kleiner dan die bij Haiyan. Daarbij kwamen in november 2013 meer dan 6.200 mensen om. Meer dan een half miljoen mensen moesten hun huis ontvluchten.

Intussen is een nieuwe storm, die de naam Matmo meekreeg, op weg naar de oostelijke provincies van de archipel. Verwacht wordt dat die zal zorgen voor matige tot zware regenbuien, bij windsnelheden tot 65 km/uur en windstoten tot 80 km/uur. Rammasun haalde windsnelheden tot 185 km/uur.

(belga)