© W&F

Rampdag dreigt op Antwerpse ring

Het wordt vandaag meer dan 33 graden, en dat lokt heel wat mensen naar de Belgische kust. Maar dat betekent meteen ook veel ellende op de weg. “Vooral op de E19 van Breda naar Antwerpen en op de Antwerpse ring wordt het lang aanschuiven”, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

nadb

“Door de mooie weersvoorspellingen trekken de mensen massaal naar de kust om wat verkoeling te zoeken”, verklaart Hajo Beeckman, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. “Gisteren merkten we al dat het verkeer dat van het oosten van ons land naar het westen trok, vast kwam te zitten. Het was de hele dag door aanschuiven met op bepaalde plaatsen wachttijden die opliepen tot dertig minuten.”

Nederlanders met vakantie

De verkeersdrukte zou pas vandaag een hoogtepunt bereiken. “Samen met de dagtoeristen die naar zee trekken, zorgt ook een uittocht van onze noorderburen ervoor dat het verkeer muurvast komt te zitten. Voor veel Nederlanders begint vrijdag de vakantie en zij vertrekken ‘s middags al op reis. Al dat verkeer komt samen op de E19 van Breda naar Antwerpen en de Antwerpse ring. Bovendien neemt door het warme weer het risico op motorpech toe, wat nog meer files kan veroorzaken.”

Al die factoren samen kunnen wachttijden van een halfuur tot een uur opleveren in en rond het Antwerpse. “Ik verwacht geen extreem chaotische scenario’s, maar het wordt zeker een pak drukker dan de afgelopen dagen”, meent Beeckman. “Het is best om zo vroeg mogelijk te vertrekken, want om filevrij naar de kust te rijden, moet je eigenlijk ten laatste om 8u vertrekken. Als je rond 9.30u de regio Gent kunt passeren, zal de reis waarschijnlijk het vlotst verlopen.”

De grootste drukte verwacht het verkeerscentrum tussen 10u en 14u, al zal het waarschijnlijk heel de dag filerijden worden. De Operationele Eenheden van de Civiele Bescherming zijn alvast goed voorbereid op de mogelijke gevolgen van het drukke verkeer en de hitte. “Bij onze eenheid in Brasschaat liggen 5380 waterzakjes van één liter klaar”, zegt Eva Burm, woordvoerster van de Civiele Bescherming.