© EPA

'Raketactiviteiten waargenomen niet ver van crashsite'

Het is steeds niet helemaal duidelijk waarom vlucht MH17 van Malaysia Airlines neerstortte in Oekraïne. Zowel de Amerikaanse als Oekraïense autoriteiten zijn ervan overtuigd dat het vliegtuig is neergehaald door rebellen. Volgens het Russische ministerie van Defensie werd donderdagavond radaractiviteit waargenomen van een Buk-raketsysteem dat onder controle stond van Oekraïne.

Kim De Raedt

'De Russische radiodetectiemiddelen hebben op 17 juli activiteit vastgesteld ter hoogte van het radarstation Koepol, dat in verbinding met de raketsystemen Buk-M1 werkt', deelde het ministerie mee. Het voegde er nog aan toe dat het radarstation zich niet ver van de plaats van de crash bevindt. Het Buk-raketsysteem is genoemd als wapen waarmee de Boeing zou zijn neergeschoten. Het systeem is van Sovjet-makelij en kan tot op relatief grote hoogte vliegtuigen raken.

De Maleisische premier Najib Razak kan de theorie voorlopig niet bevestigen. 'Maar we moeten en we zullen uitzoeken wat er precies is gebeurd met deze vlucht’, verklaarde de premier in een officieel statement. Wel is zeker dat het vliegtuig geen noodsignaal uitzond voor het neerstortte. Dat zou een extra aanwijzing kunnen zijn dat het niet ging om pech of een ongeluk. Bovendien had het toestel een brandschoon blazoen. Er waren nooit technische problemen met het toestel, dat op 11 juli nog een inspectie had ondergaan. Het vliegtuig vloog in totaal 75.322 uren tijdens haar bestaan. Verder meldt de luchtvaartmaatschappij nog dat alle communicatiesystemen werkten en dat er 282 stoelen aan boord waren van de Boeing 777-200.

'Daders moeten berecht worden'

Als blijkt dat het toestel daadwerkelijk uit de lucht werd geschoten, dan moeten de daders berecht worden, vindt Najib. Onderzoekers moeten daarom alle toegang krijgen tot de crash site. Maleisië zal bovendien zo snel als mogelijk een speciaal ramp- en hulpdienstteam naar Kiev sturen. Het is de bedoeling dat 40 mensen van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines in Nederland nabestaanden gaan bijstaan. Daarnaast zullen 62 mensen naar Oekraïne afreizen om daar op de rampplek aan het werk te gaan.