© EPA

REACTIES. ‘Diep getroffen door het vreselijke nieuws’

Overal ter wereld wordt met afschuw gereageerd op de vliegtuigramp in Torez (Oekraïne). De Amerikaanse president belooft het ongeval - of de aanslag - ernstig te zullen onderzoeken. Met zeker 70 doden is de grootste klap voor de Nederlanders. ‘Ik ben diep getroffen door het nieuws’, zegt koning Willem-Alexander.

Guy Stevens, Davy Geens

Met 295 doden - 280 passagiers en 15 bemanningsleden - is de dodentol enorm zwaar. Wellicht werd het toestel van Malaysia Airlines, dat onderweg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, neergeschoten, maar niemand weet door wie.

In heel de wereld wordt intussen met afschuw gereageerd op de vreselijke ramp. De Nederlandse koning Willem-Alexander zei diep getroffen te zijn door het vreselijke nieuws. ‘Net als de rest van Nederland volgen mijn echtgenote en ik het nieuws op de voet en hopen wij dat snel meer duidelijk wordt. Wij leven intens mee met familie, vrienden, collega’s en bekenden van de slachtoffers en met hen die nog in onzekerheid zijn of hun geliefden aan boord van het toestel waren.’

De Nederlandse premier Mark Rutte was in het buitenland toen de ramp gebeurde, maar keerde in allerijl terug naar zijn land. 'Er is nog veel onduidelijk over de toedracht, dat moeten we ze snel mogelijk achterhalen', zei hij donderdagavond na crisisoverleg. Er moet onderzocht worden wat er is gebeurd en er moet worden vastgesteld 'wie hier achter zit'. De Amerikaanse president Obama belde de Nederlandse premier vrijdagnacht om zijn medeleven te betuigen.

Ook verscheidene wereldleiders uitten hun medeleven al. De Russische president Vladimir Poetin sprak zijn ‘diepe condoleances’ uit. Hij vroeg om zijn woorden van steun aan de nabestaanden van de slachtoffers over te brengen. Poetin wijst beschuldigend naar de regering in Kiev. Als die niet een nieuw offensief had gelanceerd in het oosten van het land, was de ramp niet gebeurd, aldus het Russische staatshoofd. 'Zonder twijfel is de staat verantwoordelijk op wiens grondgebied dit gebeurde'.

President Barack Obama van de Verenigde Staten noemt de ramp een ‘verschrikkelijk drama’. ‘We gaan onderzoeken wat er gebeurd is en waarom’, beloofde hij.

François Hollande, president van Frankrijk, wil ook weten wat er precies gebeurd is en waarom. ‘De toedracht van het neerstorten moet aan het licht gebracht worden’, zei hij.

Uit ons land kwamen onder andere uitingen van medeleven van Elio Di Rupo en Guy Verhofstadt, die met de meest verrassende reactie kwam. ‘Mijn welgemeende deelneming en gedachten gaan naar de families en vrienden van de mensen die vermoord werden in de afschuwelijke terroristische aanslag’, schreef hij op Twitter.

Aangeboden door onze partners