© Photo News

Belgische regering raadt af boven Oekraïens luchtruim te vliegen

De Belgische regering raadt ten stelligste af het luchtruim boven Oekraïne te gebruiken. Dat heeft ze in een Notam (Notice to Airmen) meegedeeld aan Belgocontrol. Verschillende buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hadden al beslist om het Oekraïense luchtruim te mijden. De Franse overheid had daar expliciet om gevraagd.

sdv

De mededeling van de Belgische regering is een gevolg van de crash van een toestel van Malaysia Airlines donderdagnamiddag boven Oost-Oekraïne, waarbij vermoedens bestaan dat het toestel neergehaald is.

Brussels Airlines heeft geen vluchten boven Oekraïne, zegt woordvoerder Geert Sciot. De vlucht naar Moskou gaat noordelijker, over Wit-Rusland.

Als reactie op de crash van MH17 hebben buitenlandse luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa, Air France, Turkish Airlines, KLM en het Russische Aeroflot besloten om niet meer boven Oost-Oekraïne vliegen, meldt Reuters.

Luchtruim gesloten

Het luchtruim boven Oost-Oekraïne is tot nader order gesloten. Dat heeft de luchtverkeersleiding Eurocontrol donderdag gemeld. Alle vluchtplannen die door het gebied lopen worden afgewezen. De routes blijven tot nader order gesloten.

Het zijn voornamelijk vluchten richting Azië die over Oekraïne vliegen.