© *

© *

© REUTERS

© youtube

Torez, vlakbij de grens tussen Oekräine en Rusland.

Torez, vlakbij de grens tussen Oekräine en Rusland.© google maps

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: Torez, vlakbij de grens tussen Oekräine en Rusland.

Zes Belgen en 189 Nederlanders omgekomen bij vliegtuigcrash in Oekraïne

Bij de vliegtuigcrash in Oekraïne zijn zes Belgen om het leven gekomen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vrijdag in de Kamer gezegd. In totaal kwamen 298 mensen om bij de ramp, onder wie 189 Nederlanders.

sdv, jns, dgs

De Boeing 777 van Malaysia Airlines was donderdag om 12u30 opgestegen in Amsterdam met bestemming Kuala Lumpur. Vlucht MH017 had 283 passagiers en 15 Maleisische bemanningsleden aan boord. Tijdens een persconferentie op de luchthaven van Schiphol werden donderdagavond de nationaliteiten van een groot deel van de slachtoffers bekendgemaakt. Onder de doden zijn al zeker 189 Nederlanders, 6 Belgen, 27 Australiërs, 29 Maleisiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 3 Filippijnen, een Canadees en een Nieuw-Zeelander. Eén Nederlands slachtoffer was de echtgenote van één van de Belgische slachtoffers. Een van de Maleisische slachtoffers woonde in ons land, preciseert minister Reynders.

Veel van de passagiers aan boord waren op weg naar de wereldconferentie over aids, die dit weekend in Melbourne start. Wellicht waren 108 passagiers deelnemers (of familieleden van deelnemers) voor de conferentie.

Vrijdagochtend meldde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders nog dat er vijf Belgische slachtoffers gevallen waren, maar vrijdagnamiddag werd daar nog een zesde aan toegevoegd. Het gaat om een vrouw uit Groningen met de dubbele nationaliteit. De andere Belgen komen uit Brasschaat, Wetteren en Namen. Eén vrouw woont in Australië en was op bezoek in Brasschaat..

Wie schoot op Boeing?

Malaysia Airlines bevestigde donderdag om 17.36 uur zelf op twitter dat het contact met vlucht MH17 verloren was gegaan. Het toestel crashte in Torez, een plaatsje in Oost-Oekraïne, niet ver van Donetsk en de Russische grens. Het was lange tijd onduidelijk wat er precies misging, maar zowel Amerikaanse als de Oekraïense autoriteiten zijn ervan overtuigd dat het toestel werd neergehaald.

Een bron bij de Oekraïense luchtmacht verklaarde kort na de feiten dat het toestel werd neergeschoten met een grond-luchtraket op een hoogte van ongeveer 10 kilometer. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden bevestigde donderdagavond laat dat het niet om een ongeluk ging. 'Het toestel werd uit de lucht geschoten', aldus Biden.

De vraag is nu wie daarvoor verantwoordelijk is. De streek rond Donetsk is in handen van pro-Russische separatisten, die er nu al maanden een zware strijd voeren met het Oekraïense leger. Beide partijen schuiven de schuld voor de vliegtuigcrash nu in elkaars schoenen. Russische bronnen suggereren dat Oekraïners de Russische Air Force One wilden neerhalen, maar die verwarden met de vlucht van Malaysia Airlines. Russische rebellen verkondigden dan weer dat ze een Antonov, een Oekraïens militair vliegtuig, hadden neergeschoten. Volgens de Oekraïners maakten de separatisten dus een fatale vergissing.

De VN-Veiligheidsraad komt vrijdag in spoedzitting bijeen over de kwestie. De vergadering, die openbaar zou zijn, komt er op vraag van het Verenigd Koninkrijk.

De tien dodelijkste vliegtuigcrashes aller tijden

© AFP

Bij de vliegtuigcrash in Oekraïne zijn donderdagavond alle 295 inzittenden om het leven gekomen. Daarmee is het de op 8 na dodelijkste vliegtuigramp aller tijden. Een overzicht.

1 en 2. 11 september 2001, New York: 2.977 doden

De twee dodelijkste vliegtuigcrashes aller tijden zijn meteen ook de meest tot de verbeelding sprekende: die van 11 september 2001. Vlucht 11 en vlucht 175 van American Airlines werden door terroristen gekaapt in het Amerikaanse luchtruim en boorden zich in de WTC-torens in New York.

In de vliegtuigen zaten respectievelijk 87 en 60 inzittenden, maar ook in de torens was het dodenaantal gigantisch. Naar schatting 900 mensen kwamen om door de impact van de tweede crash en 1.692 doden waren het gevolg van de eerste crash. In totaal kwamen vermoedelijk 2.977 mensen om het leven.

3. 27 maart 1977, Tenerife: 583 doden

De vliegtuigramp van Tenerife is een van de vreselijkste die de wereld getroffen heeft. Twee Boeings 747 botsten op de landingsbaan van de Los Rodeos-luchthaven. 583 mensen kwamen daarbij om het leven.

4. 12 augustus 1985, Ueno (Japan): 520 doden

Twaalf minuten na het opstijgen kreeg vlucht 123 van Japan Airlines, die onderweg was van Tokio naar Osaka, technische problemen. Een half uur later vloog het toestel tegen de Takamagahara-berg in Ueno, op 100 kilometer van Tokio. Vier mensen overleefden de crash als bij wonder, maar alle andere inzittenden (520) overleden.

5. 12 november 1996, Charki Dadri (India): 349 doden

Twee vliegtuigen van Saudi Arabian Airlines en Kazakhstan Airlines botsten op 12 november 1996 boven het Indische dorpje Charki Dadri. De inzittenden van beide vliegtuigen stierven daarbij, met een vreselijke balans van 349 doden als gevolg.

6. 3 maart 1974, Ermenonville (net buiten Parijs): 346 doden

7. 23 juni 1985, Canadees luchtruim (ontploft): 329 doden

8. 19 augustus 1980, Riyad (Saoedi-Arabië): 301 doden

9. 17 juli 2014, Torez (Oekraïne): 295 doden

10. 3 juli 1988, Straat van Hormuz: 290 doden

Eerste filmpjes neergestort vliegtuig opgedoken

© Youtube

Een Boeing van Malaysia Airlines met 295 inzittenden is neergestort in Oekraïne. Volgens het Russische persbureau Interfax zou het vliegtuig uit de lucht zijn geschoten door de separatisten, maar niemand heeft dat al bevestigd. Alle inzittenden zouden om het leven zijn gekomen. Het vliegtuig zou zijn neergeschoten met een BUK-raket.

De eerste filmpjes van de crash, gefilmd door omwonenden gaan ondertussen viraal:

FOTO: Boeing neergestort in Oekraïne

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© EPA

© REUTERS

© REUTERS

© EPA

© EPA

© REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Een Boeing van Malaysia Airlines is neergestort in Oekraïne. Volgens de eerste berichten zouden alle 295 inzittenden overleden zijn. Het vliegtuig zou neergeschoten zijn door separatisten.

Belgische regering raadt af boven Oekraïens luchtruim te vliegen

© Photo News

De Belgische regering raadt ten stelligste af het luchtruim boven Oekraïne te gebruiken. Dat heeft ze in een Notam (Notice to Airmen) meegedeeld aan Belgocontrol. Verschillende buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hadden al beslist om het Oekraïense luchtruim te mijden. De Franse overheid had daar expliciet om gevraagd.

De mededeling van de Belgische regering is een gevolg van de crash van een toestel van Malaysia Airlines donderdagnamiddag boven Oost-Oekraïne, waarbij vermoedens bestaan dat het toestel neergehaald is.

Brussels Airlines heeft geen vluchten boven Oekraïne, zegt woordvoerder Geert Sciot. De vlucht naar Moskou gaat noordelijker, over Wit-Rusland.

Als reactie op de crash van MH17 hebben buitenlandse luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa, Air France, Turkish Airlines, KLM en het Russische Aeroflot besloten om niet meer boven Oost-Oekraïne vliegen, meldt Reuters.

Luchtruim gesloten

Het luchtruim boven Oost-Oekraïne is tot nader order gesloten. Dat heeft de luchtverkeersleiding Eurocontrol donderdag gemeld. Alle vluchtplannen die door het gebied lopen worden afgewezen. De routes blijven tot nader order gesloten.

Het zijn voornamelijk vluchten richting Azië die over Oekraïne vliegen.

Nederlandse wielrenner ontsnapt twee keer op één jaar aan vliegtuigramp

© Twitter

De Nederlandse wielrenner Maarten de Jonge is aan de dood ontsnapt. Bijna had hij de noodlottige vlucht van Malaysia Airlines genomen, tot hij zag dat een latere KLM-vlucht een tikkeltje goedkoper was.

“Passagiersvliegtuig stort neer in Oekraïne. Was ik vandaag vertrokken, dan …”, liet Maarten de Jonge op zijn Twitter-account weten. De wielrenner fietst bij een Maleisisch team en zou vandaag na een kort verblijf in de Nederlandse stad Oldenzaal terugkeren naar Maleisië.

De Jong lijkt daarmee een goede engelbewaarder te hebben. In maart ontsnapte de man ook al aan een ramp: toen koos hij last minute nog voor een andere vlucht, waardoor hij net niet op het toestel zat dat later in de Indische Oceaan neerstortte. De jonge zelf zal nu komende zondag naar Maleisië afreizen. “Mijn ouders zijn ongerust, maar ik heb er alle vertrouwen in. Ik heb nu al twee keer geluk gehad, dat gaat de derde keer ook goed komen”, aldus de man aan RTV Oost.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

REACTIES. ‘Diep getroffen door het vreselijke nieuws’

© EPA

Overal ter wereld wordt met afschuw gereageerd op de vliegtuigramp in Torez (Oekraïne). De Amerikaanse president belooft het ongeval - of de aanslag - ernstig te zullen onderzoeken. Met zeker 70 doden is de grootste klap voor de Nederlanders. ‘Ik ben diep getroffen door het nieuws’, zegt koning Willem-Alexander.

Met 295 doden - 280 passagiers en 15 bemanningsleden - is de dodentol enorm zwaar. Wellicht werd het toestel van Malaysia Airlines, dat onderweg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, neergeschoten, maar niemand weet door wie.

In heel de wereld wordt intussen met afschuw gereageerd op de vreselijke ramp. De Nederlandse koning Willem-Alexander zei diep getroffen te zijn door het vreselijke nieuws. ‘Net als de rest van Nederland volgen mijn echtgenote en ik het nieuws op de voet en hopen wij dat snel meer duidelijk wordt. Wij leven intens mee met familie, vrienden, collega’s en bekenden van de slachtoffers en met hen die nog in onzekerheid zijn of hun geliefden aan boord van het toestel waren.’

De Nederlandse premier Mark Rutte was in het buitenland toen de ramp gebeurde, maar keerde in allerijl terug naar zijn land. 'Er is nog veel onduidelijk over de toedracht, dat moeten we ze snel mogelijk achterhalen', zei hij donderdagavond na crisisoverleg. Er moet onderzocht worden wat er is gebeurd en er moet worden vastgesteld 'wie hier achter zit'. De Amerikaanse president Obama belde de Nederlandse premier vrijdagnacht om zijn medeleven te betuigen.

Ook verscheidene wereldleiders uitten hun medeleven al. De Russische president Vladimir Poetin sprak zijn ‘diepe condoleances’ uit. Hij vroeg om zijn woorden van steun aan de nabestaanden van de slachtoffers over te brengen. Poetin wijst beschuldigend naar de regering in Kiev. Als die niet een nieuw offensief had gelanceerd in het oosten van het land, was de ramp niet gebeurd, aldus het Russische staatshoofd. 'Zonder twijfel is de staat verantwoordelijk op wiens grondgebied dit gebeurde'.

President Barack Obama van de Verenigde Staten noemt de ramp een ‘verschrikkelijk drama’. ‘We gaan onderzoeken wat er gebeurd is en waarom’, beloofde hij.

François Hollande, president van Frankrijk, wil ook weten wat er precies gebeurd is en waarom. ‘De toedracht van het neerstorten moet aan het licht gebracht worden’, zei hij.

Uit ons land kwamen onder andere uitingen van medeleven van Elio Di Rupo en Guy Verhofstadt, die met de meest verrassende reactie kwam. ‘Mijn welgemeende deelneming en gedachten gaan naar de families en vrienden van de mensen die vermoord werden in de afschuwelijke terroristische aanslag’, schreef hij op Twitter.

Medewerkster reisbureau onder vuur na tweet over vliegtuigramp

© *

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null

De meest omstreden reactie na de vliegtuigramp in Oekraïne kwam van een medewerkster van een reisbureau. Zij tweette ‘OMG, wat erg, nog drukker op het werk de komende tijd’ en kreeg het internet over zich heen. De reisorganisatie zegt een onderzoek te zullen voeren naar het bericht.

Wanneer er zich een ramp voordoet zoals die in Oekraïne, gaan de gedachten van zowat iedereen naar de nabestaanden van de slachtoffers. De vrienden en familie van 298 mensen moeten voort zonder een geliefde, een vriend of een toeverlaat.

Net daarom wordt op het internet staalhard gereageerd op de tweet van de Nederlandse Tamara Beekmans, medewerkster van reisagentschap D-reizen. Zij postte op Twitter hoe erg ze de vliegtuigcrash vond. De reden waarom was de reden van de heisa: ‘Nog drukker op het werk de aankomende tijd.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Reisbureauketen D-reizen bevestigt dat de vrouw bij hen in dienst is en zegt het bericht te betreuren. 'Wij delen de inhoud absoluut niet en nemen er hoe dan ook afstand van', verklaarde een woordvoerder aan het Nederlandse Algemeen Dagblad. D-reizen zal een onderzoek starten, maar wenst dit wel intern te voeren. Tamara Beekmans zelf heeft laten weten dat het bericht niet klopt. De tweet is intussen wel verwijderd.

In totaal hadden 22 vakantiegangers op vlucht MH17 hun reis geboekt via D-reizen.

 

Koppel en kind uit Brasschaat sterven in vliegtuigcrash

© Photo News

Drie slachtoffers van de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines zijn inwoners van de gemeente Brasschaat, in de provincie Antwerpen. Het gaat om een koppel en hun zoontje. Dat heeft burgemeester Jan Jambon bevestigd aan onze redactie. Ook de identiteit van de andere Belgische slachtoffers is intussen gekend.

Het gaat om de 51-jarige Jan Noreilde en zijn Nederlandse vrouw Annemieke Hakse, en hun zoontje van twaalf. Een Belgische vrouw die in Australië woont maar op bezoek was in Brasschaat overleefde de crash ook niet.

De vlaggen aan het gemeentehuis hangen halfstok.

Er zijn nu in totaal zes Belgische slachtoffers geïdentificeerd. De andere Belgen zijn Rik Schuyesmans, een man van 50 uit Wetteren, en Benoît Chardome, een 51-jarige man uit Namen. Het zesde slachtoffer is een vrouw uit Groningen met de dubbele nationaliteit, die oorspronkelijk als Nederlands slachtoffer was geïdentificeerd.