© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Olietapijt besmeurt kuststrook op Gran Canaria

Een kuststrook op het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria is door een olietapijt verpest. Volgens de lokale pers vervuilde de zwarte smurrie in de omgeving van Agüimes in het oosten van het eiland een rotsachtige kuststrook over een lengte van ruim een kilometer. Een honderdtal vrijwilligers schoot donderdag in actie om het goedje op te ruimen. Zandstranden werden niet getroffen.

Het olietapijt was woensdag opgemerkt in een marien gebied van de Atlantische Oceaan, dat wegens zijn ecologische rijkdom bij duikers erg geliefd is. Waar de olie vandaan komt, is nog niet achterhaald. Mogelijk heeft de bemanning van een schip na het reinigen van de tanks de olie in zee laten vloeien.

De regeringsleider van de Canarische Eilanden, Paulino Rivero, maakt zich zorgen over de gevolgen voor het toerisme. ‘Zelfs een klein olietapijt als dit kan onze toekomst ruïneren’, zei hij. De Canarische regering is tegen de plannen van het minerale olieconcern Repsol om voor de kusten van de eilanden naar aardolie te zoeken.