© HBvL

© AFP

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Liedjes met een verhaal (1)

Het verboden nummer over de rassenrellen in L.A.

‘I got my black shirt on/I got my black gloves on/I got my ski mask on/This shit’s been too long’... De openingszinnen van ‘Cop Killer’ van Body Count deden het ergste vermoeden voor de Amerikaanse politie. Rapper Ice T. schoot ze in zijn verbeelding zonder pardon overhoop. Hij vertolkte daarmee perfect het woedegevoel van de zwarte gemeenschap in L.A. zo vlak na de Rodney King-affaire. Maar de song werd meteen in de ban geslagen door politiek Amerika en geschrapt van de plaat door de platenfirma.

MaLu

3 maart 1991 wordt de op borgtocht vrij gelaten Rodney CS. King door de straten van LA achtervolgd door verschillende politieauto’s. Die achtervolging wordt ingezet omdat King vermoedelijk een snelheidsovertreding heeft begaan. Tijdens de dolle race door de stad rijdt King, die vergezeld is van twee vrienden, twee keer door een rood licht voor hij tot stilstand wordt gedwongen.

De twee vrienden volgen het bevel van de politie om uit de wagen te stappen meteen op. King weigert halsstarrig en wordt uit de auto gesleurd. Op straat wordt hij door drie politieagenten 56 keer geslagen met een wapenstok, minstens zes keer gestampt en bewerkt met een elektronisch stungun. Een sergeant kijkt toe hoe zijn manschappen te keer gaan. Iets verderop staan 23 andere politiemannen het tafereel te bewonderen. Niemand van hen doet een poging om het brutale geweld te stoppen. Een burger-toeschouwer -George Holiday- legt het hele tafereel vast met zijn amateur videocamera. Die beelden wekken afschuw op in het zwarte getto van L.A.

King houdt aan de hele ranselpartij verschillende verwondingen over waaronder een schedelfractuur en een beschadiging aan de gezichtszenuwen. De drie politieagenten -Laurence Powell, Timothy Wind en Theodore Uriseno en hun sergeant Slaecy Koon moeten zich verantwoorden voor een jury voor geweldpleging. De beschuldigden slagen erin om hun zaak niet in LA te laten voorkomen, maar in Simi Valley, een voornamelijk blank, middenklasse-stadje. Daar beslist de jury -bestaande uit tien blanken , een Spanjaard en een Aziaat- dat de agenten niet schuldig zijn.

Onmiddellijk na de uitspraak breekt in LA chaos en geweld uit. Winkels worden geplunderd, auto's in brand gestoken en 53 mensen sterven tijdens rassenrellen tussen de politie en zwarten uit het getto. De stad LA blijft achter als een slagveld. Er is voor miljoenen euro schade aangericht .

Nieuw proces

Er komt een nieuw, burgerlijk proces in augustus ‘92. Dit keer in LA en met twee zwarte personen in de jury. Twee van de vier politieagenten worden dit keer wel schuldig bevonden. Ze krijgen tweeënhalf jaar gevangenisstraf. King krijgt later 126 miljoen frank van de stad L.A. ter compensatie voor de verwondingen die hij bij het politieoptreden had opgelopen. Met die centen richtte hij in 1999 een eigen rap-label op.

Overigens werd Rodney King niet zo lang na de beruchte feiten -in l993- nog eens gearresteerd omdat hij dronken achter het stuur zat. Hij reed tegen een muur. Een rechter verplichtte hem tot opname in een ontwenningskliniek. In 2012 werd hij op 47-jarige leeftijd dood aangetroffen op de bodem van zijn zwembad. King verdrinkt na overmatig gebruik van alcohol en drugs.

Rapper Ice-T nam zijn songs met de onverbloemde boodschappen -’Fuck the police’ en ‘Police brutality’ - op in 1992, na de rellen. De angst dat de lont weer aan het kruitvat ging was zo groot dat tot in het Amerikaanse parlement werd gereageerd. Warner Music trok de cd uiteindelijk terug onder druk van de moral majority en verving ‘Cop Killer’ door een ander nummer, waarna de cd weer te koop werd aangeboden. Ice-T hield zijn been stijf en veranderde van platenfirma. De cd van Body Count met ‘Cop Killer ‘ is ondertussen een collectors item geworden.

Meer over zomerreeks liedjes

Aangeboden door onze partners