© Jean Pierre Yzermans

‘De Kaai’ in de steigers

Menig voorbijganger schudt misprijzend het hoofd wanneer ze de, in vergevorderde staat van ontbinding verkerende, huizenrij aan de Oude Maas in Stokkem aanschouwen. De zeven huizen en de locatie in zijn totaal is een van de origineelste sites van Stokkem waar de sfeer van de vroegere samenleving het best bewaard is en tot de verbeelding spreekt.

Jean Pierre Yzermans

Dit stukje Oude Maasstraat is beter gekend onder de naam ‘De kaai’ en de rijhuizen werden herdoopt tot vissershuisjes.Beide benamingen: Kaai en vissershuisjes zijn afgeleid van de functie die ze bekleedden.Rond de binnenhaven op de linkse Maasoever, halfweg tussen Luik, Maastricht en Roermond heerste een grote drukte. Goederen werden gelost, producten zoals vlechtwerk ingescheept en er werd druk handel gedreven. Voor schippers en boottrekkers was het een veilige hospice. Tot 1816 floreerde de Kaai. Toen de Maas, bij overstroming, naar het oosten opschoof kwam het Stokkemer haventje aan een stil binnenwater te liggen. De activiteiten vielen weg maar de herinnering bleef.Tot eind vorige eeuw bleven de huizen bewoond en het café toegankelijk. Gezelligheid had er de bovenhand. De herberg was een geliefkoosd stamhuis voor vissers die in de wateren van de Oude Maas en de Ouzier hun lijn uitgeworpen hadden. Een buurthuis met foto’s uit de gloriedagen aan de wand. Regelmatig kon men er luisteren naar de straffe vissersverhalen. De verhalen die rond deze plek circuleren zijn ontelbaar. In de streekroman ‘Rond het schippershuis’ van Jaak Venken staat het doen en laten rond de kaai centraal.

Toen de laatste bewoners wegtrokken, sloeg de verpaupering toe. Gebroken ruiten en insijpelend water herleidden het huizencomplex tot een ruïne. De ‘Van top tot teen’-renovatie die nu uitgevoerd wordt zal de kaai en de omgeving in haar oude glorie herstellen. Bij het opknappen houdt men rekening met de architectonische bescheidenheid en met de pastelzacht gekleurde voorgevels.Het heropstarten van de Kaai is een pluspunt voor de omgeving en het toerisme, het bezoekerscentrum De Wissen is slechts een boogscheut verwijderd.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio