© HBvL

© ISOPIX

thumbnail: null
thumbnail: null

Fabiola wil zonnepanelen leggen op villa in Opgrimbie

Koningin Fabiola wil de koninklijke villa in Opgrimbie (Maasmechelen) renoveren en mogelijk uitbreiden. Fabiola wil de daken van Villa Fridhem vernieuwen en zonnepanelen plaatsen. Ze plant ook onderhoudswerkzaamheden en overweegt ‘beperkte uitbreidingen’.

dhs

Tot aan zijn dood, midden 1993, verbleef koning Boudewijn haast wekelijks in de landelijke villa in een oud-Kempense bouwtrant. Zijn weduwe Fabiola komt er de jongste jaren nauwelijks, omdat ze daarvoor te zwak is. Wel staat Fridhem nog steeds ter beschikking van andere leden van de koninklijke familie, onder wie koning Filip en koningin Mathilde.

Naast de Bokrijkachtige villa ligt een woning van de bewaker en een functioneel gebouw, inclusief verblijven voor het dienstpersoneel, een kapel en een garage. Op hetzelfde koninklijke domein is een zwemplas gegraven, met daaromheen illegale kleedruimtes.

Fabiola moet wachten op de aanstelling van een nieuwe Vlaamse regering om haar ideeën uit te voeren. De beleidsmakers moeten de plannen eerst goedkeuren. Zo vraagt de koningin-weduwe de kleedruimtes te regulariseren. Bij de woning van de bewaker moet de garage worden vernieuwd en wordt een kleinschalige waterzuiveringsinstallatie gebouwd.

In hetzelfde plan is het omstreden klooster van Opgrimbie betrokken. Dat wil uitbreiden met tien kluizen, een gastenverblijf en een begraafplaats. De zusters van Bethlehem bouwden het klooster in de jaren negentig, vlak bij Fridhem, op een stuk domein dat hen werd geschonken door wijlen Boudewijn en Fabiola.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio