© EPA

Te veel sport is ongezond

Volgens cardioloog Christiaan Vrints van het UZ Antwerpen is teveel met sport bezig zijn ook ongezond. Eén op de vijf duursporters riskeert fatale hartproblemen.

maLu

Wie lange en intense fietstochten maakt of de ene marathon na de andere loopt, kan ook zijn hart in de vernieling sporten. “Recreatief sporten is zeker aan te moedigen,” zegt de cardioloog, “maar heel wat duursporters die geregeld een marathon lopen of extreme fietstochten maken, krijgen vroeg of laat te maken met littekens op hun hartspier. Dat leidt tot hartritmestoornissen en jaagt het risico op plotse overlijdens flink de hoogte in. Uit recente studies blijkt dat één op de vijf duursporters daarmee te kampen krijgt.”

Wie zich niet forceert daarentegen , haalt voordeel uit het sporten. Onderzoek toont aan dat er een belangrijke afname van sterfte door hartproblemen is bij joggers die geregeld aan lage snelheid gaan lopen. Dat voordeel gaat volledig verloren bij intensief joggen. Zweeds onderzoek toont aan dat een 30-jarige die vijf uur per week intens gaat sporten een verhoogd risico loopt op hartritmestoornissen op latere leeftijd. Ook veertigers en vijftigers die nooit veel gesport hebben in hun leven en plots besluiten om zeer veel te gaan lopen of te fietsen, zetten hun leven op het spel.