© Tony van Galen

Roepende in de woestijn

Komt er dan nooit een einde aan het uitzichtloze lijden van Joden en Palestijnen in wat ooit het beloofde land werd genoemd? Hoeveel onschuldige moeders en kinderen moeten nog sterven onder de bommenregen van een machtig leger? Hoe lang moeten ouders nog vrezen dat hun kinderen ontvoerd worden door losgeslagen terroristen?

Roger Huisman

De jongste fase in de in alle hevigheid opgelaaide strijd kwam er na de ontvoering en de moord op drie Joodse jongeren midden juni door leden van een Palestijnse clan die een losse band heeft met de radicale Hamas-beweging. Hierop volgde de even brutale ontvoering van een Palestijnse jongen die levend werd verbrand door zijn Israëlische kidnappers. Na de arrestatie van honderden

Palestijnen door de Israëlische ordediensten, begonnen vanuit Gaza raketten neer te dalen op Israëlisch grondgebied. Sinds vorige week dinsdag heeft het Israëlische leger bij wijze van represaille al meer dan 1.300 aanvallen op Gaza uitgevoerd, met zeker 175 Palestijnse doden als bitter gevolg. Hamas zou de onlusten misbruiken om het gehavende aanzien in Gaza op te krikken, om te bewijzen dat zij de enige beweging is die het opneemt voor de onderdrukte Palestijnen.

Het Israëlische leger houdt alvast grondtroepen klaar om opnieuw Gaza binnen te trekken. Israëlische hardliners willen dat premier Benjamin Netanyahu voor eens en voor altijd afrekent met die terroristen van Hamas. Dit zou een kapitale vergissing zijn, zoals de Israëlische vredesactivist Gershon Baskin gisteren betoogde. Volgens Baskin, die mee de basis legde voor de Oslo-onderhandelingen in 1993, heeft Netanyahu veel sleutels in handen om de zoveelste fase in het conflict tussen Joden en Palestijnen om te buigen tot een duurzame oplossing. Hamas is zwakker dan ooit tevoren en is zowel financieel als politiek bankroet.

Als het Netanyahu echt menens is met vrede in het Midden-Oosten, dan zou hij meteen onderhandelingen moeten aanknopen met de Palestijnse president Mahmoed Abbas om te komen tot een tweestaten-oplossing. Nog steeds volgens Baskin moet dit gepaard gaan met een ambitieus herstelprogramma voor de Gazastrook met beter onderwijs, betere gezondheidszorg en uitzicht op een baan voor de Palestijnen. Alleen op die manier kunnen de Palestijnen in Gaza bekomen wat Hamas hen nooit heeft kunnen bieden: hoop op een betere toekomst.

Helaas lijkt de oproep van Baskin tot premier Netanyahu in het huidige klimaat van haat en geweld

op de stem van een roepende in de woestijn.