© EPA

Klacht tegen militair voor geluidshinder F-16’s

Een vrouw uit Olmen heeft een klacht ingediend tegen het lawaai van de F-16’s van Kleine-Brogel. Opmerkelijk is dat de klacht persoonlijk gericht is tegen de communicatieverantwoordelijke van de vliegbasis, en niet tegen de basis of de Belgische luchtmacht. Volgens Defensie gaat om de eerste juridische klacht over de geluidshinder tegen een persoon.

JBX

Luitenant Els Foblets is de communicatieverantwoordelijke van de vliegbasis. Ze is geen F-16-pilote, maar wel de contactpersoon als het gaat over geluidshinder. Nu wordt haar persoonlijk de geluidshinder van F-16’s ten laste gelegd. “Ik dacht eerst dat het een grap was”, vertelt ze. “Maar ik moet op verhoor gaan. Per jaar komen bij ons zo’n 30 klachten over lawaai van F-16’s binnen. Maar deze klager verkiest de gerechtelijke weg.”

De klacht is ingediend bij de politiezone Balen-Mol-Dessel. Dat maakt deel uit van het gerechtelijk arrondissement Turnhout. Politiezone Kempenland kreeg van het parket het verzoek Foblets te verhoren voor “een misdrijf dat haar ten laste wordt gelegd.”

Het parket van Turnhout geeft geen commentaar op het onderzoek. Kolonel-vlieger Paul Desair, basiscommandant van Kleine-Brogel, weerlegt dat Olmen een probleemgebied is qua klachten over F-16’s.

Lees het volledige artikel vandaag in Het Belang van Limburg.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio