© REUTERS

Israël hervat aanvallen op Hamas

Israël is opnieuw begonnen met luchtaanvallen op doelwitten van Hamas 'als reactie op het aanhoudende raketvuur uit de Palestijnse gebieden'. De door Israël eenzijdig aanvaarde wapenstilstand heeft amper zes uur stand gehouden.

jvt, dgs, evg

Vanochtend ging het kabinet van premier Netanyahu nog akkoord met het Egyptisch voorstel voor een staakt-het-vuren. Binnen de 48 uur moesten ook de topdelegaties uit Israël en de Palestijnse Gebieden naar Caïro reizen om onrechtstreekse gesprekken te voeren. Rond half negen bevestigde Israël dat het geen aanvallen op Gaza meer lanceert. Maar Hamas bleef raketten richting Israël afvuren. Het gaat om zo'n 47 aanvallen;

‘Als Hamas de voorstellen afslaat en het raketvuur niet beëindigt, zijn we erop voorbereid onze aanvallen voort te zetten en op te voeren’, dreigde Netanyahu nog vanmorgen.

Een paar uur later werden dan ook de aanvallen van Israël op doelwitten van Hamas op de Gazastrook effectief hervat. ‘Het Israëlische leger valt weer aan’, zei een militaire woordvoerder aan het persagentschap Reuters.

Hamas verdeeld

Moussa Abu Marzouk, een belangrijke leider van Hamas, liet op Facebook weten dat de leiding van de organisatie nog in beraad was over het voorstel. ‘We overleggen nog en hebben geen officiële positie ingenomen ten opzichte van het Egyptisch voorstel.’

De gewapende vleugel van de Palestijnse beweging heeft eerder al laten weten dat het weigert te ontwapenen. Er kan voor hen geen sprake zijn van een staakt-het-vuren voor er een volledig akkoord voor de Gazastrook wordt gesloten. ‘In oorlogstijd ga je niet de wapens neerleggen, om pas daarna te onderhandelen’, luidt het. ‘Hamas weigert te ontwapenen, want we worden nog altijd bezet. Het volk heeft het recht om zichzelf te verdedigen.’

Hamas eist dat eerst de Israëlische bombardementen ophouden en dat er werk wordt gemaakt van het opheffen van de in 2006 ingestelde blokkade van de Gazastrook. Ook moet de grenspost met Egypte in Rafah worden geopend. Daarnaast vraagt de islamistische organisatie dat de gevangenen die in 2011 in ruil voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit vrijgekomen waren maar nadien weer werden opgepakt, opnieuw op vrije voeten komen.

Grenspost gesloten

Intussen heeft Hamas de grenspost met Israël, die op ongeveer twee kilometer afstand van de Israëlische grenspost Erez ligt, gesloten. Niemand kan de Gazastrook meer in of uit. Zo ook een groep van twintig Palestijnen, die in Israël een kankerbestrijdingsprogramma moest volgen. ‘De grensovergang is gesloten vanwege de onophoudelijke bombardementen vanuit Israël’, zo liet een woordvoerder van Hamas weten.

De Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook hebben op een week tijd al aan 186 mensen het leven gekost, zo zeggen de Palestijnse hulpdiensten, die ook melding maken van 1.287 gewonden. Maandag kwamen minstens twaalf Palestijnen, onder wie twee kinderen, om bij een luchtaanval.

Het nieuwe Israëlische offensief is daarmee dodelijker dan dat van november 2012, toen eveneens geprobeerd werd om met geweld een einde te maken aan de raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Toen lieten op een week tijd 177 Palestijnen en zes Israëliërs het leven.

Meer over Israël