© Raymond Lemmens

© RL

© RL

© RL

© RL

© RL

© LME

© LME

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Springen geblazen op Big Jump in Maaseik, Diepenbeek en Sint-Truiden

Om politici eraan te herinneren dat alle Vlaamse waterlopen tegen 2015 een 'goede ecologische toestand' moeten bereiken, sprongen zondagnamiddag op 28 plaatsen in Vlaanderen in totaal 2.127 mensen in het water. Dat meldt Natuurpunt. Aan de Maasbrug in Maaseik en ook in Diepenbeek en Sint-Truiden kon in Limburg gesprongen worden.

Het aantal deelnemers was lager dan de afgelopen jaren. Vorig jaar maakten 3.800 mensen een verfrissende duik, maar volgens Natuurpunt zit het weer daar ongetwijfeld voor iets tussen. De actie werd opnieuw gesteund door een aantal BV’s. Henk Rijckaert maakte zijn borst nat in Antwerpen, Luc De Vos deed dat (traditioneel) in Gent en Brigitta Callens trok haar badpak aan in Oudenaarde. Daar werd voor het zwemmen nog een biologisch afbreekbaar detergent op het water gegoten om een olievervuiling op te lossen. De Big Jump kende ook bijval op het droge: ongeveer 6.500 toeschouwers moedigden de waterratten aan. Dit jaar werd voor het eerst meegesprongen in Berlare, Sint-Truiden, Maaseik, Deinze, Bertem en Roeselare.

2015

De Big Jump is een initiatief van 'European Rivers Network' en wordt in Vlaanderen gecoördineerd door Natuurpunt, GoodPlanet Belgium en Bond Beter Leefmilieu. Met de actie herinneren de zwemmers aan een Europese kaderrichtlijn die zegt dat alle waterlopen tegen 2015 een 'goede ecologische toestand' moeten bereiken.

'De Vlaamse regering heeft die doelstelling overgenomen en Aquafin zuivert vandaag het afvalwater van 80 procent van alle Vlamingen', zegt woordvoerder Joris Gansemans (Natuurpunt). 'Dat betekent dat er nog veel werk aan de winkel is: het afvalwater van 20 procent van de Vlaamse huishoudens komt nog steeds ongezuiverd in onze waterlopen terecht.' De organisatie merkt verder op dat slechts twee Vlaamse waterlopen momenteel de Europese kwaliteitsnorm halen: de Kleine Nete en de Wamp.

Ook in het Franstalige landsgedeelte werd zondag gezwommen voor een betere waterkwaliteit. Zo’n 200 mensen waagden ondanks de regen en de relatief lage temperaturen een duik in één van de Waalse rivieren. In Luik, Pepinster en Han-sur-Lesse moest de zwempartij afgeblazen worden om veiligheidsredenen (overstromingsgevaar) of organisatorische redenen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio