Afscheid van wielerambassadeur Martin Vangeneugden

Zaterdag 12 juli heeft Wiemismeer onder een enorme publieke belangstelling afscheid genomen van haar beroemdste boorling Martin Vangeneugden. Martin, oud-wielrenner, voelde zich verbonden met de Ronde van Frankrijk waarin hij 6 ritten won.Tijdens een live uitzending van deze Tour sloeg het noodlot toe. Een hersenbloeding die hem uiteindelijk fataal werd.

Lode Meyers

Onder de aanwezigen tal van ex-ploegmaats die de Sint-Jozefkerk deden vollopen. Onder hen Gilbert Desmet uit Lichtervelde, Roger Baens, Jean-Baptist Claes en zijn boezemvriend Yvo Molenaers uit Herderen waar Martin zo graag in zijn restaurant Malpertus vertoefde.Een pleisterplaats van oud-wielrenners en wielerkenners.

Priester Martin Hermans, eveneens uit Wiemismeer en jeugdvriend van Martin, celebreerde op uitzonderlijke wijze de plechtigheid. Hij wees op de verdienste van de man rond wie het allemaal draaide en prees zijn besluit om zijn lichaam aan de wetenschap af te staan. "Er is reeds een leven gered door Martins orgaan", aldus de priester.Emotioneel was de brief die Jos Roofthooft kreeg van tour-verslaggever Michel Wuyts, met de opdracht die voor te lezen op de afscheid van "mijn hechte vriend waar ik zo naar uitkeek om na de Amstel Goldrace en de Waalse klassiekers bij Yvo Molenaers na te praten en zijn carrière nog eens in detail te aanhoren. Bedankt Martin, het ga je goed waar je ook bent".

Verdere toespraken van burgemeester Jos Bobbaerts, de kinderen, kleinkinderen en Jos Roofthooft deden tranen wegpinken en ontlokten applaus. Jos Roofthoofd: "Martin, in Bordeaux wonnen slecht vier renners twee keer een Tour-etappe; Eddy Merckx, Erik Zabel, Walter Godefrood en wie nog? Ik Jos, ik ook, dat had je niet gedacht hé?"Ook ondergetekende verliest een echte warme vriend. Men kan het niet zien dat bij het "tikken" van dit bericht een traan het toetsenbord vochtig maakt, maar het is zo. Ik wist niet dat een afscheid van zo een vriend, zo hard kon zijn. Vaarwel Martin.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio