© AP

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null

Israël bereidt inval Gaza voor: Palestijnen ontvluchten noorden

Het Israëlische leger heeft voor de eerste keer grondtroepen ingezet sinds de start van het geweld in de Gazastrook en roept de Palestijnen op het noorden te ontvluchten. Op de zesde dag van het offensief is het aantal dodelijke slachtoffers opgelopen tot 160.

jva

Speciale eenheden van de Israëlische marine drongen zaterdagnacht kort de Gazastrook binnen om er een raketinstallatie te vernietigen. De Times of Israel meldt dat vier Israëlische soldaten afgelopen nacht lichtgewond raakten in een vuurgevecht. Drie Hamasstrijders zouden omgekomen zijn, aldus mediaberichten die Palestijnse bronnen citeren.

De eerste invasie van het Israëlische leger in de Gazastrook was nog redelijk beperkt, maar intussen verzamelen grondtroepen in grote getalen aan de grens. Alles wijst dus op een nakende invasie. Ook de bombardementen zullen doorgaan, het leger laat nu weten dat ze ook burgerdoelwitten niet zullen sparen als ze zo Hamas verder kunnen treffen.

Het Israëlische leger start een onderzoek naar de luchtraid op het huis van een politiechef van Hamas in Gaza-Stad waarbij zaterdagavond 21 mensen om het leven zouden gekomen zijn en de politiechef zelf zwaargewond is geraakt. Het hoge aantal doden, zo schrijft de Israëlische krant Haaretz, is te wijten aan het feit dat zich naast het geviseerde huis een moskee bevindt. Net op het ogenblik van de luchtaanval verlieten heel wat gelovigen de moskee.

Ook burgerdoelwitten

De bevolking in het noorden van de Gazastrook wordt aangeraden om het gebied nu te verlaten. Boven de Palestijnse stad Beit Lahia dropt het Israëlische leger zondag briefjes die de bewoners waarschuwt dat er een nieuwe aanval op til is. De lokale bevolking krijgt ook via sms-berichten de boodschap zich voor de middag zuidwaarts te begeven. ‘Iedereen die geen gevolg geeft aan de instructies van de Israëlische Strijdkrachten brengt zijn eigen leven en dat van zijn familie in gevaar’, luidt het tekstbericht.

Sinds het begin van operatie ‘Protective Edge’ zes dagen geleden voerde Israël reeds 1.329 aanvallen op Gaza uit. Omgekeerd zouden 800 raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd zijn, waarvan er 127 onderschept konden worden.

Intussen is het aantal dodelijke slachtoffers in Gaza opgelopen tot 160, wordt vernomen bij de spoeddiensten. De teller van het aantal Palestijnen dat gewond is geraakt, staat op bijna 1.100 slachtoffers.

Israël waarschuwt voor groot offensief

Het Israëlische leger raadt de Palestijnen in het noorden van Gaza aan het gebied te ontruimen. Het waarschuwt zo voor een groot offensief in de komende 24 uur. "De vraag is wel naar waar die mensen kunnen", vertelt VTM NIEUWS-reporter Robin Ramaekers.

"Van zodra er vanuit Gaza aanvallen zijn geopend op Tel Aviv, heeft het Israëlische leger het offensief tegen Gaza in een hogere versnelling gestoken", vertelt Ramaekers. "We zien de raketten boven ons hoofd vliegen, zoals we dat tot nu toe nog niet gezien hebben."

"Er is daarnet een rijdende auto onder het balkon van ons hotel door een raket geraakt, die vanuit een straaljager werd afgevuurd. Vanop zee horen we de hele tijd doffe dreunen, allemaal raketten die richting Gaza worden geschoten."

Volgens Robin Ramaekers is het vooral afwachten of het Israëlische leger vannacht al een grondoffensief start of dat het de aanvallen vanuit de lucht en vanop zee keihard verderzet.

VTM-reporter ziet hoe Israël terugslaat

VTM NIEUWS-reporter Robin Ramaekers zag afgelopen nacht met zijn eigen ogen hoe Israël terugslaat na de raketaanvallen vanuit Gaza. "Een auto werd onder het balkon van ons hotel de lucht in geblazen en in een moskee vlakbij zijn naar verluidt twintig doden gevallen."

Het Israëlische leger heeft aan de inwoners van Noord-Gaza gezegd dat ze moeten evacueren. "Maar het is de vraag waar die mensen naartoe moeten", zegt Robin Ramaekers. "Het is in ieder geval duidelijk dat het conflict nu volledig aan het escaleren is."

Concert Neil Young in Tel Aviv afgelast

De raketten die vanuit Gaza op Israël worden afgevuurd kunnen tot nu toe onderschept worden, maar de Israëli's nemen geen risico's. Zo wordt het openluchtconcert dat rockster Neil Young nu donderdag zou geven in Tel Aviv afgelast. Op het concert wordt 30.000 man verwacht, en men wil het risico niet lopen dat daar toch een raket zou inslaan.

Tol van bombardementen is zwaar

De Israëli's bombardeerden afgelopen nacht constant doelwitten in de Palestijnse gebieden. VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers telde tientallen inslagen en zag vandaag dat de tol bijzonder zwaar is. Vandaag was het even rustiger, maar in de vooravond begonnen de bombardementen heen en weer opnieuw.