© Belga

Geen enkele Rode Duivel bij genomineerden 'Gouden Bal'

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de tien genomineerden voor de 'Gouden Bal' - de beste speler op het WK voetbal - bekend gemaakt. Daarbij geen enkele Rode Duivel. Ook in de categorieën 'Beste Doelman' en 'Beste jongere' zijn geen Belgen te bespeuren. Een technische studiegroep waar onder meer de Fransman Gérard Houllier en de Nigeriaan Sunday Oliseh deel van uitmaken, stelde in samenspraak met een aantal journalisten op basis van de reeds gespeelde wedstrijden een selectie van tien spelers voor. De winnaar wordt zondag na afloop van de finale tussen Duitsland en Argentinië bekendgemaakt. Vier jaar geleden ging de Uruguayaanse aanvaller Diego Forlan met de prijs aan de haal.

md

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Duitsland is de grote slokop met vier nominaties. Naast de Duitse topschutter Thomas Müller maken ook Mats Hummels, Tony Kroos en aanvoerder Philipp Lahm nog kans op de Gouden Bal. Medefinalist Argentinië heeft met draaischijf Lionel Messi, de geblesseerde Angel Di Maria en Javier Mascherano nog drie spelers in de running.

De topfavorieten lijken echter uit de reeds uitgeschakelde landen te komen. Zo is James Rodriguez met zes goals nog steeds topschutter, ook al sneuvelde Colombia in de kwartfinales tegen Brazilië. Neymar vond in zijn toernooi dan weer vier keer de weg naar de netten. Dat had meer kunnen zijn, maar zijn toernooi is reeds afgelopen nadat hij in de kwartfinales een gebroken ruggenwervel opliep na een zware overtreding van de Colombiaan Juan Zuniga. Arjen Robben scoorde in een ronduit schitterend toernooi drie keer voor Nederland en speelt zaterdag nog de kleine finale tegen Brazilië.

Di Maria (Arg), Messi (Arg), Mascherano (Arg), Hummels (Dui), Kroos (Dui), Lahm (Dui), Müller (Dui), Neymar (Bra), Robben (Ned), James Rodriguez (Col).

Navas (CRC), Neueur (Dui), Romero (Arg)

Depay (Ned), Pogba (Fra) en Varane (Fra)