© archief

© archief

© archief

© archief

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Limburgse tourlegende Martin Van Geneugden (82) overleden

Martin Van Geneugden is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden aan een hersenbloeding. De Limburgse wielerlegende was op dat moment naar de tour aan het kijken op tv.

mce

Zijn eerste belangrijke overwinning was die als Belgisch kampioen bij de amateurs, op de weg, in 1950. Van Geneugden fietste in zijn carrière zes tourzeges bij elkaar. In ‘53 won hij de zesde etappe en een jaar later schreef hij de vierde rit op zijn conto in de Dauphiné Libéré. Ritzeges in de Tour waren er ook nog voor hem in 1958 (6de en 12de rit), 1960 (9de en 14de rit) en 1961 (18de etappe).

Naar het einde van zijn carrière toe, boekte hij nog vier ritzeges in de Ronde van Duitsland (1962). Zijn laatste overwinning behaalde hij een jaar later in de Ronde van Sardinië.

Zaterdag krijgt hij in de kerk van Wiemismeer (Zutendaal) een eredienst, waarbij hij een laatste keer gelauwerd zal worden voor zijn indrukwekkende wielercarrière. Zijn lichaam schonk hij aan de wetenschap. Van Geneugden laat zes kinderen, 16 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen achter.

Aangeboden door onze partners