© Isolair

4 mythes ontkracht

De techniek om spouwmuren na te isoleren bestaat al vrij lang, en werd de voorbije jaren steeds populairder. Toch hebben sommige mensen nog steeds bedenkingen bij het na-isoleren van spouwmuren. Nergens voor nodig, blijkt uit een studie van de Universiteit van Gent . Want die ontkracht alle mythes over spouwmuurisolatie.

Aeck

1. Isolatieprestaties nemen af??De onderzoekers testten verschillende isolatiematerialen in het labo, en gingen na of woningen waarvan de spouwmuren jaren geleden al nageïsoleerd werden nog altijd goed presteren op vlak van thermische isolatie. Resultaat: de thermische prestatie van het isolatiemateriaal bleek nog altijd prima, zelfs na meer dan 10 jaar.

2. Doorslaand vocht?De spouw moest ervoor zorgen dat de slagregen die eventueel door de gevel dringt niet door de binnenmuur kan sijpelen. Vul je de spouw met een te gesloten isolatiemateriaal, dan laat die isolatie het vocht niet door, zo wees de studie uit.

Eco-Eps parels zijn een voorbeeld van een lucht- en vochtdoorlatend isolatiemateriaal. Ze zorgen ervoor dat de spouw zijn functie behoudt.

3. Condensatieproblemen?Op de delen van je woning die je niet helemaal kan isoleren, vlak boven de ramen en deuren bijvoorbeeld, zorgt spouwmuurisolatie juist voor minder in plaats van meer condensatieproblemen. Deze koudebruggen worden namelijk ingepakt door het isolatiemateriaal en worden dus warmer.

4. Beschadigde gevel?Door de spouw te isoleren wordt de buitengevel kouder in de winter en droogt hij minder snel op bij nat weer. Daardoor zouden gevelstenen gevoeliger zijn voor vorst. Maar gewone bakstenen van goede kwaliteit kunnen die omstandigheden perfect aan, bleek uit de studie. Bovendien zijn Eco-Eps parels iets meer dampopen, zodat de bakstenen snel genoeg drogen. Om gevelschade zeker uit te sluiten, zullen de technisch adviseurs van Isolair je verder informeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer