© Isolair

Je woning isoleren? Hou rekening met deze tips!

Van plan om je woning na te isoleren? Met deze tips ga je voorbereid van start.

Aeck

Start met de bouwschilDaken, buitenmuren en ramen zorgen samen voor het grootste energieverlies. Hoe beter je bouwschil is opgebouwd, hoe meer energie je dus bespaart. Begin dus met deze goed te isoleren, en stem de verwarming en de ventilatie erop af.

Lever geen half werk Isoleren kost geld, en dat is een reden te meer om het grondig te doen. Maar één buitenmuur isoleren heeft bijvoorbeeld weinig zin, je ziet je energiefactuur pas dalen wanneer je álle buitenmuren aanpakt. Op dit moment heb je bovendien nog recht op diverse subsidies en fiscale voordelen, terwijl isoleren binnen enkele jaren wellicht een wettelijke verplichting wordt voor alle woningen. Investeer dus nu in goede isolatie, en pluk er de rest van je leven de vruchten van.

Binnen of buiten isolerenIsolatie aan de binnenkant of aan de buitenkant van je woning, dat hangt ervan af wat je isoleert. Volle muren isoleer je best van buiten naar binnen, terwijl je spouwmuren gewoon kan laten opvullen met isolatiemateriaal zoals Eco-Eps parels. Beslis je om een holle spouwmuur langs de buitenkant te isoleren, laat dan toch eerst je spouw opvullen met isolatiemateriaal. Doe je dat niet, dan kan er convectie ontstaan door het temperatuurverschil.

Gebruik een hydrofoob materiaalLet bij de keuze van isolatiemateriaal op de lambda-waarde die de isolatiewaarde aangeeft. Hoe lager, hoe beter het materiaal isoleert. Kies vooral ook een isolatiemateriaal dat geen water kan opnemen, want natte isolatie doet zijn werk niet meer. Zo ben je bovendien zeker van een aangenaam, gezond en droog binnenklimaat.

Vraag advies De wetgeving rond isolatie wordt steeds strenger. Wil je er zeker van zijn dat je rekening houdt met de juiste isolatievoorschriften? Doe dan een beroep op een vakman of een architect. Zo voorkom je boetes of dure extra ingrepen achteraf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer