© Isolair

Wat is een spouwmuur en hoe isoleer je die?

Dateert je woning van voor 1980? Dan is de kans groot dat er tussen de buitenmuren en de binnenmuren een open ruimte zit, een luchtspouw.

Aeck

Zelfs in de jaren 90 werden spouwmuren bij nieuwbouw niet altijd geïsoleerd. Destijds dacht men dat de lucht in die open ruimte de beste manier was om je woning te isoleren. Fout gedacht, want alleen stilstaande lucht isoleert. In de winter warmt de lucht in de spouw op. Daardoor ontstaat er convectie: de warmte verdwijnt naar boven. Via de spouwmuur gaat er zo tot 35% van de warmte uit je woning verloren. Gelukkig kan je dat voorkomen door je spouwmuur te isoleren met Eco-Eps parels, verbeterde isolatieparels die voor 98% bestaan uit stilstaande lucht.Hoe weet je of je een spouwmuur hebt?De meest voor de hand liggende manier is de plattegrond van je woning er even bijnemen. Zie je daarop een ruimte tussen de buiten- en de binnenmuren, dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur. Je kan een spouwmuur ook herkennen aan de dikte van je muren aan deuren of ramen (meer dan 25 cm), aan zichtbare verluchtingsroosters in de muur, of open stootvoegen. Twijfel je nog? Neem dan contact op met een adviseur van Isolair.

Hoe isoleer je een spouwmuur? Een spouwmuur isoleren is vrij eenvoudig, al doe je wel beter een beroep op een isolatiespecialist. Isolair werkt bijvoorbeeld met Eco-Eps parels, die via boorgaten rechtstreeks in de spouwmuur worden geblazen. Afhankelijk van het oppervlak van de buitenmuren vraagt de ingreep ongeveer één dag werk, en de boorgaten worden achteraf netjes weer opgevoegd. Met andere woorden: snel, proper en efficiënt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer