Stad Beringen is gestart met ontgravingswerken op begraafplaatsen van Koersel en Beringen-Mijn

Print
Beringen - In Beringen zijn de ontgravingswerken op de oudste delen van de begraafplaats in Koersel gestart. Ook de begraafplaats van Beringen-Mijn zal onder handen worden genomen. "Enige hinder voor bezoekers is mogelijk maar dit proberen we tot een minimum te beperken. De werkzones worden afgeschermd met een doek om inkijk te verhinderen".


Een volledig jaar, van november 2018 tot november 2019 maakte de stad de ontgravingen bekend aan de inkom van beide begraafplaatsen. Hierdoor kregen de betrokkenen binnen de wettelijke termijn de kans om hun wensen kenbaar te maken. Dit gaat dan bijvoorbeeld over herbegraven worden of het recupereren van de grafzerk.
 
Ontgravingen gebeuren niet zomaar, dit draagt steeds een doel met zich mee. “Het gaat voornamelijk om oude graven die in vele gevallen niet meer bezocht worden” legt schepen van Groen Jean Vanhees (CD&V) uit. “Hierdoor kan een slordige indruk ontstaan, wat we liever willen vermijden.” Daarnaast mogen openbare besturen geen gebruik meer maken van sproeistoffen voor het onderhoud van kiezel of naakte grond tussen de graven. Dit heeft als gevolg dat het onderhoud van niet-bezochte graven erg veel tijd in beslag neemt en de kosten doet oplopen.
 
De eerste werken worden uitgevoerd op de begraafplaats van Koersel, nadien verhuizen de werken richting Beringen-Mijn. In Beringen-Mijn is er momenteel een rustplaats voor oud-strijders op twee percelen. Tijdens deze werken komen alle oud-strijders in een apart graf te liggen op één en hetzelfde perceel.
 
Schepen Jean Vanhees vertelt wat er met de vrijgekomen grond zal gebeuren: “Door het uitvoeren van deze werken komt er nieuwe ruimte vrij voor toekomstige begravingen. De bewerkte grond krijgt voldoende tijd om te herstellen en zich terug te zetten, zo vermijden we verzakkingen in de toekomst. De vrijgekomen zones krijgen een groene invulling wat de biodiversiteit ten goede komt. Ook zullen deze zones eenvoudiger in onderhoud zijn.”
 

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio