Paalonline herdenkt WO II

Print
Paalonline herdenkt WO II

Foto: PO

Beringen - De herdenkingsavond van paalonline op 9 november 2019 (19.30 u, OC De Buiting) zal u onderdompelen in medeleven en mededogen met de slachtoffers van Paal. Interviews met oudere dorpsgenoten die de oorlog als kind of als tiener hebben meegemaakt geven u een idee wat het was om op de vlucht te moeten slaan, of te leven onder een bezetter en hoe het voelde om bevrijd te worden !

Een boek en een herdenkingsavond, dat zijn we als Palenaren onze dorpsgenoten van 75 jaar geleden wel verschuldigd.  De Eerste Wereldoorlog eiste vooral levens van jonge dienstplichtige soldaten in dit dorp,  meer dan twintig,  de Tweede Wereldoorlog hoofdzakelijk onschuldige burgerslachtoffers,  ook meer dan twintig.

Het leed dat deze oorlogen veroorzaakte mag nooit vergeten worden,  zeker niet door generaties die zelf gespaard zijn gebleven van de vernietigende waanzin die ons continent tot twee keer in een halve eeuw getroffen heeft.

De harmonie ‘Hoop in de Toekomst’ , het St.-Ceciliakoor van Tervant en Jos Vandersmissen brengen muziek en liederen uit de oorlogsperiode of rond het thema oorlog.  De Paalse cineast Eddy Vandepoel heeft een korte documentaire klaar over het tragische einde van de familie Kimpen,  een première waarvan u deze avond getuige mag zijn.  En uiteraard wordt het boek ‘De Tweede Wereldoorlog in Paal’ voorgesteld door historicus Cyril Rubens.  U kunt dit standaardwerk na de voorstelling verkrijgen voor €18.

Ook Palarte draagt zijn steentje bij in een tentoonstelling van kunstwerken met ditzelfde thema.  Unieke pentekeningen van Paul Ooms liggen er eveneens voor het inkijken.  Kom een half uurtje voor de voorstelling begint en laat u in de sfeer brengen, in de zaal is er in afwachting een projectie van unieke oorlogsfoto’s uit Paal.  Na de voorstelling is er een receptie aangeboden door paalonline en kunt u herinneringen delen.

Voor iedereen met roots in dit dorp of belangstelling voor deze dramatische periode in onze lokale geschiedenis is de herdenkingsavond een eenmalige en dus unieke, niet te missen ervaring.  De historische werkgroep van paalonline en de Palenaren die de oorlog niet overleefden, verwachten u op hun memorial evening. 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio