Vlaamse subsidie voor Miever dialectwoordenboek

Print
Vlaamse subsidie voor Miever dialectwoordenboek

Foto: Roger Dreesen

Opglabbeek / Meeuwen-Gruitrode - Heemkring De Reengenoten van Meeuwen-Gruitrode kan rekenen op een Vlaamse subsidie van 14 688 euro voor het Miever dialectwoordenboek, een project dat bij de minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) werd ingediend. “De commissie heeft ons dossier ondertussen goedgekeurd en daar hangt een subsidie van 14.688 euro aan vast”, zegt Rik Hoogmartens van De Reengenoten.

De Heemkring presenteerde enkele jaren geleden nog ‘Stechele, zeivere, mùule en kalle’, ter promotie en behoud van het Mievers dialect. Ook de dialectavonden in september, dit jaar al de 14de editie en een wedstrijd om het mooiste dialectwoord en de mooiste dialectuitdrukking, zijn voorbeelden die helpen om het plaatselijk dialect voor de toekomst te behouden.

“Een aantal van die gezegden en dialectwoorden hebben we gebundeld in de uitgave ‘Sjuun gezagd!’. Ondertussen zijn er tal van publicatie ’s rond dialect en onze plaatselijke geschiedenis. En heeft Jean Bosmans een lijvig  Mievers dialectwoordenboek klaar. Een werk dat meer dan veertig jaar in beslag heeft genomen.”

De Dikke Bosmans, zo wordt het Mievers woordenboek ook wel eens genoemd, is het levenswerk van Jean. “Eind dit jaar willen we  ‘Het groot woordenboek van het Mievers dialect', presenteren. Iets meer dan 100 jaar Miever kal wordt zo netjes voor de toekomst bewaard”, besluit voorzitter Rik Hoogmartens.

Interesse in dit dialectwoordenboek,  kostprijs 40 euro.   Info: www.dereengenoten.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio