Sezoensrally zet Bocholt op de kaart

Print
Sezoensrally zet Bocholt op de kaart

Foto: hbvl

Bocholt - Vandaag wordt 43 ste Sezoensrally gereden. Deze rally is de vijfde manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship.

Met de Sezoensrally is het Belgian Jobfixers Championship halfweg. Twee van de vier gereden wedstrijden werden gewonnen door Kris Princen aan het stuur van de BMA VW Polo R5. Met Kris Princen en Patrick Snijers beschikt BMA over twee rijders die in het verleden deze wedstrijd al wisten te winnen. Kris Princen in 2014 en 2017 en Patrick Snijers in 2002 en 2009. Grégoire Munster kan bij een goed resultaat de titel bij de Junioren al ruiken. Pieter-Jan Michiel Cracco zet zijn leerproces verder aan het stuur van zijn competitieve Skoda. Charles Munster is opnieuw van de partij met zijn Opel Adam Cup versie en Henri Schmelcher komt opnieuw aan de start met een VW Polo R5.

Voor Grégoire Munster staat het kampioenschap centraal in de Sezoensrally. In de tussenstand heeft hij een voorsprong van twee straten oftewel 49 punten op eerste achtervolger Tobias Brüls. “Omdat ik moet passen voor de Ypres Rally moet ik hier wel aan het kampioenschap denken. Ik ga tactisch rijden, geen risico’s nemen en proberen het klassement bij de Junioren te winnen. Bocholt is een leuke, compacte rally met veel onverhard. Het enige nadeel is dat de wagen er niet voor afgesteld is omdat het grootste deel van de rally verhard is.”

Pieter-Jan Michiel Cracco toonde in de Rally van Wallonië zijn kwaliteiten. Vorig jaar eindigde hij achtste in de Sezoensrally. “Mijn opdracht in de Sezoensrally is simpel: ik moet kilometers maken om de wagen nog beter te leren kennen. Ik begrijp de wagen al een beetje en moet me nog wat aanpassen maar het belangrijkste is rijden, rijden en nog eens rijden. De Sezoensrally vraagt een specifieke rijstijl. Je moet op gevoel rijden en niet teveel nadenken.”

Kris Princen is terug van even weggeweest. De Rally van Wallonië liet hij aan zich voorbij gaan maar in Bocholt staat Princen wel aan de start. Het wordt zijn eerste rally met de VW Polo op onverhard. “Deze wedstrijd is een grote stap in het onbekende omdat we met de VW Polo nog geen meter op onverhard gereden hebben. Het is bijzonder jammer dat er geen shakedown is. Elders op onverhard gaan testen heeft geen zin omdat de maaskiezel zeer specifiek is. We vertrekken vanuit een mix van ervaring en basisafstelling van vorig jaar en proberen zo in de juiste richting te werken. Het wordt wat zoeken maar het is niet anders. Dat we voor de zege rijden hoeft geen betoog. Dat doen we altijd.”

Patrick Snijers heeft de voorbije wedstrijden ervaring opgedaan en wil die nu proberen om te zetten in een resultaat. “Vorig jaar eindigde ik met de Porsche op de vierde plaats. In de huidige context zou dat met deze wagen onmogelijk zijn. Een vierde plaats zegt me wel wat en wie vierde is niet zo ver van het podium verwijderd. Dat moet het doel zijn van dit weekend, het podium. Alles is aanwezig om een goed resultaat te behalen. Maar ik kan je nu al zeggen dat er bijzonder hard gereden zal worden en dat het opnieuw op details zal aankomen.”

Tijdens de Rally van Wallonië proefde Henri Schmelcher voor het eerst van de VW Polo R5. De wagen viel zo erg in de smaak dat Schmelcher er opnieuw mee aan de start verschijnt in de Sezoensrally. “Sinds 2004 nam ik aan rally’s deel met de Porsche. Rijden op zich is fijn maar het hele verhaal er rond werd wat veel om dragen. Vandaar dat ik ben gaan aankloppen bij BMA om een wagen te huren. Ik had er veel goeds van gehoord en kan dat alleen maar bevestigen. Alles wordt voor je geregeld. Ik hoef me alleen maar te focussen op het rijden. De vorige wedstrijd is zo goed meegevallen dat ik dit weekend al opnieuw deelneem aan de Sezoensrally. De overstap van de Porsche naar de Polo is bijzonder groot. Ik heb de wagen beetje bij beetje leren kennen en wil dit weekend mijn leerproces verder zetten.”

Patrick Snijers en Davy Thierie nemen deel aan de Sezoensrally, de vijfde manche van het Jobfixers Belgian Rally Championship. De Sezoensrally is altijd een beetje thuiskomen voor Patrick Snijers, die opgegroeid is op de maaskiezel in de buurt van Gerhagen, waar hij zijn car control kweekte. Op diezelfde kiezel in Bocholt kon hij in het verleden twee keer winnen. De voorbije wedstrijden stonden in het teken om zijn VW Polo R5 beter te leren kennen. In zijn thuiswedstrijd wil Snijers het ritme opdrijven. De Sezoensrally is het gezellige buitenbeentje van het kampioenschap. Op het Kerkplein staat iedereen op elkaar gepropt en kuieren de fans van het ene naar het andere team. Nergens zijn de deelnemers zo bereikbaar als onder de kerktoren in Bocholt. Een groot deel van het parcours bestaat uit maaskiezel, kleine bolletjes die het de rijders bijzonder moeilijk maken. Overmoed wordt afgestraft. Ervaring is een pluspunt. 

“Rijden op maaskiezel is heel bijzonder. Wie het niet gewoon is zal zich toch even achter de oren krabben. Het is alsof je auto zweeft over het wegdek. Overmoed wordt zonder enige twijfel afgestraft. Je moet het beleefd hebben om het te kunnen inschatten” zegt Patrick Snijers die in 2002 en 2009 de Sezoensrally wist te winnen. Zaterdag is het een vol huis in Bocholt. Alle favorieten komen aan de start. “Het Belgisch kampioenschap is dit jaar van een ongezien niveau. Nergens zie je zoveel topwagens en toprijders aan de start. Ik denk te mogen stellen dat dit kampioenschap een voorbeeld is voor de ons omringende landen en ver daar buiten. Vorig jaar eindigde ik met de Porsche op de vierde plaats. In de huidige context zou dat met die wagen onmogelijk zijn. Een vierde plaats zegt me wel wat en wie vierde is is niet zo ver van het podium verwijderd. Maar ik kan je nu al zeggen dat er bijzonder hard gereden zal worden en dat het opnieuw op details zal aankomen,” besluit Patrick Snijers. “Ach, vroeger was het makkelijk. Dan kon ik zeggen: “Ik kom om te winnen.” Maar, met de R5 heb ik nog veel te leren. Ik moet efficiënter rijden, zuiver rijden en minder spektakel geven. Ik pin me liever niet meer vast op een resultaat. Aan de auto ligt het zeker niet. Ik moet aan mijn rijstijl werken.”

Vorig jaar won Vincent Verschueren de Sezoensrally. Deze keer komt de volledige top van het Jobfixers BRC aan de start. “Het zal bijzonder hard gaan. Zelfs piloten met minder ervaring op de kiezel, zoals Cédric Cherain of Ghislain de Mevius, zullen hard gaan. Om het verschil te maken, moet je net wat meer risico’s durven nemen en vooral vertrouwen hebben in de reacties van je wagen. Maar, nog eens, ik hoop in de eerste plaats een probleemloze wedstrijd te rijden,” besluit Vincent. 

Afspraak zaterdagochtend vanaf 8 uur in Bocholt voor de 15 klassementsproeven van de Sezoensrally. 

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio