Duaal leren werkt

Opleiding kinderbegeleider slaat aan

Print
Opleiding kinderbegeleider slaat aan

Foto: rdr

Bree / Meeuwen-Gruitrode / Bocholt / Peer / Opglabbeek - Het Sint-Augustinusinstituut uit Bree is al op 1 september 2017 in het proefproject ‘duaal leren kinderbegeleider’ gestapt. Het gaat om een volwaardige opleiding naast het traditionele voltijds secundair onderwijs. Eind februari hebben acht leerlingen van het Sint-Augustinusinstituut het traject ‘kinderbegeleider bij baby’s en peuters’ positief afgerond en gingen aan de slag.

Duaal leren houdt in dat jongeren vanaf 15 jaar leren op de werkvloer combineren met leren op de schoolbank, en op die manier een beroeps- of onderwijskwalificatie halen en beter voorbereid worden voor de arbeidsmarkt.  “Duaal leren speelt in op de noden van de leerlingen en biedt de mogelijkheid om vanuit de praktijk te leren. De combinatie van een zeer praktische opleiding op de werkvloer en daarnaast schoolse ondersteuning werkt”, weten ze uit ondervinding in het Sint Augustinusinstituut.

De arbeidsmarkt is op zoek naar professioneel goed opgeleide kinderbegeleiders en kan dankzij duaal leren als volwaardige partner verantwoordelijkheid voor opnemen. “Zowel voor de school als voor de werkplek is dit een win-win situatie: de school ervaart de winst op de werkvloer, in z’n engagement voor het leerproces van de leerling en de leerling kan rekenen op de expertise van de trajectbegeleider.”

Bovendien leren jongeren de competenties aan, eigen aan hun toekomstig beroep dankzij de dagelijkse praktijk. En kunnen ze een positieve, bewuste  keuze maken voor hun toekomst. Eind februari slaagden acht leerlingen van het Sint-Augustinusinstituut in het traject ‘kinderbegeleider bij baby’s en peuters’.  Gedurende 5 maanden werden ze  met een voltijdse arbeidsovereenkomst ingezet bij een groepsopvang. Ondertussen stapten ze in het tweede deel van hun opleiding, het traject ’kinderbegeleider schoolgaande kinderen’ in de buitenschoolse opvang.

Bij Villa Vrolijk in Kaulille mocht een leerling de allereerste Limburgse arbeidsovereenkomst duaal leren kinderbegeleider ondertekenen. De kinderopvang  van de stad Bree en de stad Maaseik, de Hummeltjes in Hasselt honoreerden 2 contracten en Familia van Genk  bood  een werkplek in de groepsopvang én in de buitenschoolse opvang aan. Ook de Speelboom in Houthalen, één van de zes kinderdagverblijven van Familiehulp, gaf een leerling de mogelijkheid om in te stappen. De Daltoncrèche in Hasselt bood op de valreep het achtste contract aan.

"Met dit nieuwe initiatief kan het onderwijs duidelijk nog beter worden afgestemd op de verwachtingen van de arbeidsmarkt, zodat afgestudeerden gemakkelijker werk vinden en onmiddellijk inzetbaar zijn. Een onbetwistbare  win-win-win situatie voor iedereen", klinkt het.

Meer info: Sint Augustinusinstituut Bree

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio