Molens monument van de maand

Print
Bocholt - De Sevensmolen in Kaulille en de Voorste Luysmolen in Bocholt zijn door de Belgische erfgoedorganisatie Herita, Open Monumenten, aangewezen als Monument van de Maand.

Sinds 1892 is de Sevensmolen in Kaulille eendorpszicht. De molenaarsfamilie Mulder-Hamers was afkomstig uit Moergestel in Noord-Brabant (Nl). Ondernemend als ze waren lieten ze door molenbouwer Adriaens, uit buurgemeente Weert (Nl) een molen met woonhuis bouwen. Voor de 300 inwoners van het dorp was de capaciteit van deze kleine molen voldoende. In 1906 kon de familie Mulder de moordende concurrentie tussen de wind– en watermolens niet meer aan. De molen werd verkocht aan de telg van de molenaarsfamilie Sevens. Deze familie bouwde een mechanische of voormolen bij de molen en konden op die manier ook malen wanneer er te weinig  wind was. De molen bleef actief tot het einde van de jaren 60. Lokale molenaars konden de concurrentiestrijd met de industriële graanmaalderijen niet meer aan en vielen één voor één stil. Het verval zette in, de private restauratiepogingen ten spijt.

Einde jaren negentig kocht de gemeente Bocholt de molen en de Heemkundige Kring van Kaulille restaureerde het molenhuis, en kreeg onderdak in het molenhuisje. De windmolen werd in opdracht van de gemeente grondig gerestaureerd door de firma Adriaens die de molen ook bouwde. Vrijwillige molenaars zijn er aan de slag en in 2010 werd de vereniging Kauliller Molenvrienden opgericht. Zij zorgen sindsdien voor maaldemonstraties, molenactiviteiten en evenementen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio