Historie van een pioniersdorp

Boeren, burgers, buitenlui op Avond 4 Daagse Altweerterheide

Print
Boeren, burgers, buitenlui op Avond 4 Daagse Altweerterheide

Foto: rdr

Bocholt / Bree - Boeren, burgers en buitenlui. Dat is het thema van de avond vierdaagse in Altweerterheide van dinsdag, 5 tot vrijdag 8 september. In kleine, verrassende pop up acts komen de bijzondere verhalen van dit pioniersdorp en zijn ontginningen aan de orde. Al wandelend krijgen deelnemers het veelzijdig verleden van diverse plekken, personen en praktijken van de Hei-j opgediend.

Bij boeren, burgers en buitenlui gaat het om kleine voetnootjes in het landschap. Het is de inspirerende geschiedenis van mensen die de grens opzochten. Van een Parijse dame in de Franse tijd die bij de ontginning van de Kruispeel een Weerter burgemeester op haar weg vond. Het is het verhaal van Kempen~Broek: hard werken, zand en armoede. Van grensgevallen. Van sprokkel en smokkel. Van halen en brengen. Van turf en plaggen. Van hout, boter, graan, kaas en eieren. Maar ook van de handel en wandel. Van herders, dagloners en voerlieden. Van marskramers, teuten en soldaten. De grensgevallen gaan ook over heidetwisten en het eeuwenlang gesteggel over het waterpeil van de Weertbeek. Met markante figuren als Bolle Jan en zijn opzichter Driekske Lenders. Met personages als Meester Piet die kleine Sjang van de verdrinkingsdood redde of de Hoge Heren uit de Stad die sprong waagden en over gingen tot de ontginning van het Brook.

Panorama stortplaats

Deelnemers aan de avond4daagse zullen elke avond weer versteld staan van de enorme afwisseling in het buitengebied van de Hei-j.  Van weids en open tot kleinschalig en grillig. De routes voeren door in de vorige eeuw drooggelegde peelmoerassen als de Kalverpeel.  We trekken via de stortplaats over voormalige landgoederen en door de Weertbeek gespijsde visvijvers. We doen het stuifzand van de Tungelder wal aan, waar de jeugd al eeuwenlang s peelt op de warme hellingen.

Ambonezenkamp en Weertbeek

Niet zo heel veel  Weertenaren kennen nog het verhaal van de  Ambonese families die hier in 1950 in het Woonoord Tungelroy werden ondergebracht. Een zoon van een Molukse soldaat vertelt hier in het voormalig kamp zijn verhaal. Bijzonder is ook de tocht via de Molsberenberg naar de in het groen verborgen Weertbeek. Een gegraven beek die eeuwenlang van levensbelang was voor de stad Weert.

Met boeren, burgers en buitenlui voegt de Hei-j  extra verhalen en belevenissen toe aan de routes van de avond4daagse. Van verlegen, zwijgzame boeren met hun waren op weg naar de stad. Met luidruchtige burgerlui uit de stad op weg naar vertier op Klein Karelke. Met goedgebekte praatjesmakers, spiedende smokkelaars en ander rondtrekkend volk.

X-factor van de Hei

Elke route heeft diverse plekken met de x-factor. Zo wordt de klim op de voormalige stortplaats beloond met een fantastisch panorama. Hier speelt het verhaal van de protestante boeren die in de Hollandia-ontginning nieuw houvast probeerden te krijgen. Aan de grens van het Wijffelterbroek ontdekken we de grensgevallen, de veelvuldig gebruikte smokkelpaadjes naar de cafés in het moeras. We komen langs de voormalige schuitplaatsen van de ontginningsboerderijen. Met een inspirerend verhaal andere dingen in het landschap zien en beleven, dat is de bedoeling van boeren, burgers en buitenlui.

De x-factor van de Hei, met zijn landschappen, praktijken en personages wordt nog verder uitgediept tijdens een vertelavond, aansluitend aan de wandeling van woensdag 6 september in Café Zaal De Paol.

De route is naar keuze 6 km of 10 km. Starttijd tussen zes en zeven in De Paol aan de Bocholterweg 136 in Altweerterheide. Deelname bedraagt zes euro.  De vrijdagavond wordt feestelijk afgesloten met live muziek. Voor meer informatie en inschrijven www.avondvierdaagse-altweerterheide.nl of op de facebookpagina Avond4daagse Wandelgebied Altweerterheide


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio