© roger dreesen

© roger dreesen

thumbnail: null
thumbnail: null

Wereld befaamde bijbelgeleerde werd 450 jaar geleden geboren

Bocholt herdenkt beroemdste inwoner, Cornelius a Lapide

Gedurende gans het jaar 2017 herdenken ze in Bocholt de 450 ste geboortedag van Cornelius a Lapide. Als blijvende herinnering aan deze wereld befaamde bijbel onderzoeker zal het nieuwe plein achter het gemeentehuis zijn naam dragen. “Naast lezingen, concerten en tentoonstellingen komt er ook een kunstwerk dat naar Cornelius a Lapide verwijst”, zegt initiatienemer en voorzitter Davidsfonds, Jan Lempens.

Roger Dreesen

Pater Cornelius Cornelii a Lapide s.j. werd in 1567 in Bocholt geboren op de herenhoeve Van den Steen als Cornelius Cornelissen. “De 9-jarige Corneel, een kind van een welgestelde en Christelijke ouders, werd naar het college in Maastricht gestuurd om verder te studeren. In 1578 bezetten de Calvinisten Maastricht. Twee jaar later zet hij zijn studies in Keulen verder. Cornelius draagt dan al de titel van ‘Magister Artium’. Na zijn studies in de Rechten, de Geneeskunde, de Filosofie en de Theologie studeerde hij verder in Leuven, Doornik en in Valenciennes”, opent heemkundige Wim Cuppens.

In 1602, op 35 jarige leeftijd, werd Cornelius in Antwerpen plechtig geprofest. Na zijn studie ’s wordt Carnelius a Lapide naar Rome geroepen om bijbelonderzoek te doen. “Als exegeet schreef hij zijn beroemde ‘Commentaren op de Bijbel’. Als docent verwierf hij een enorme populariteit. De professor Hebreeuws en Theologie wrodt in 1616 door zijn generale overste naar Rome geroepen om er te doceren aan het Collegium Romanum”, vertelt Sylvester Lamberigts.

Lees meer in Het Belang van Limburg

Meer info en het jaarprogramma : www.bocholt.be : Vrijdag 10 maart 2017 - 20.00 u. - Bocholt, Sint-LaurentiuskerkLezing door Dr. Jan Vaes: "Beeldenstormers, Bijbels, Bocholt en Barok: Cornelius a Lapide en zijn tijd." Zondag 12 maart 2017 - 15.00 u. - Bocholt, Sint-LaurentiuskerkConcert door Schola Cantorum van het Wardinstituut uit Roermond, gevolgd door de opening van de tentoonstelling, waarna receptie. Paasmaandag 17 april 2017 - 19.00 u. - Bocholt, Sint-LaurentiuskerkLezing door Prof. Dr. Bénédicte Lemmelijn en Prof. Dr. Hans Ausloos: "Is onze eeuwenoude Bijbel nog actueel ?" Donderdag 7 september 2017 - 20.00 u. - Bocholt, Sint-LaurentiuskerkLezing door Dr. Sylvester Lamberigts en Wim Cuppens over Cornelius a Lapide: zijn leven, zijn werk en betekenis ervan. Zondag 17 december 2017 - 10.00 u. - Bocholt, Sint-LaurentiuskerkAfsluitende viering in aanwezigheid van provinciaal Johan Verschueren en onthulling kunstwerk op het nieuwe Cornelius a Lapide-plein, waarna afsluitende receptie in De Steen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio