Primeur op de Belgische markt

LCV levert High Speed Laser Cladding

Print
Opglabbeek - LCV heeft op het industrieterrein van Opglabbeek een nieuwe site geopend. Founder en CEO Jan Lambrecht schets de evolutie van laser cladding van onderzoeksactiviteit tot een spin-off. “LCV levert een unieke en veelbelovende technologie af. Waar slijtage toeslaat, zoekt en biedt LCV een oplossing”, zegt Jan Lambrecht.

VITO is steeds actiever in het economisch valoriseren van haar duurzaamheidsonderzoek en stimuleert ook het spin-off-en van marktrijpe technologie. De jongste telg is Laser Cladding Venture (LCV). Het bedrijf is gespecialiseerd in lasercladding, een technologie die met een laser metaalpoeders insmelt op een voorwerp, een zgn. werkstuk. Op die manier kan je hoogwaardige coatings aanbrengen die er voor zorgen dat mechanische onderdelen veel langer meegaan en op een unieke manier aan 3D-printing doen.


Naast CEO Jan Lambrecht en VITO zijn nog 2 investeerders aangetrokken als aandeelhouder: LRM en AAAfund hebben samen geïnvesteerd in deze startup. LCV werkt  initieel voort vanuit het VITO-labo en is ondertussen gevestigd op een nieuwe locatie op het industrieterrein van Opglabbeek.


Laser Cladding Venture nv biedt laser cladding aan als service en ondersteuning. “Dit is een complementaire technologie. Bij het coaten doormiddel van laser cladding, selecteren we de gepaste coating. Stukken worden slijtvaster, corrosiebestendiger of beter warmtegeleidend. We werken voor de bagger- en zandindustrie en richten ons momenteel op de landbouw”, opent CEO Jan Lambrecht. 

LCV produceert ook unieke stukken of reeksen in de werkplaats. “Ons team bestaat voorlopig uit zes mensen, van opleiding ingenieur. Laser cladding is een complex proces waarbij materialenkennis en ervaring cruciaal zijn voor het eindresultaat. Dat gaat van grote stukken, of kleine of grote series cladden”, verduidelijkt Lambrecht.

Met LCV-Coat, LCV-Repair en LCV-Form biedt LCV de industrie een complete service aan voor oppervlaktebehandeling, herstelling en 3D printing. “Laser cladding is interessant omwille van slijtage bescherming, de hoogwaardige materiaal kwaliteit en zijn aantrekkelijke prijs. Bij laser cladding wordt toevoegmateriaal onder de vorm van poeder of draad ter hoogte van een substraat ingesmolten”, zegt Lambrecht  “Een voorbeeld van de toepassingen is het aanbrengen van een slijtvaste laag op extruderschroeven voor veevoeders: de schroeven die wij behandeld hebben gaan 6 keer langer mee dan nieuwe schroeven. Ook in de baggersector hebben we al mooie toepassingen gevonden.”


De laser treedt in dit proces op als warmtebron en dit met specifieke voordelen ten opzichte van andere warmtebronnen. High speed cladding verhoogt de productiviteit en verlaagt de kosten.  Naast dit kwaliteitsvoordeel streeft LCV echter ook naar kost reductie. LCV introduceert het “High Speed” coating proces. “Deze techniek is vooral geschikt voor roterende delen zoals cilinder stangen, van 4 tot 8 meter lang, buizen en assen. Op een snel-roterende draaibank worden de delen ingespannen en gecoat met een metallische deklaag. LCV beschikt hier voor over  een state-of-the-art high-speed installatie”, besluit Lambrecht.

Meer info:
Jan Lambrecht
CEO and Founder LCV
089 65 10 22
0472 39 77 66

(RDr)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio