© hbvl

Bond zonder Naam en Meeuwen-Gruitrode ontwikkelen Phil Bosmans kenniscentrum in Commanderij Gruitrode

Erfenis Phil Bosmans voor de toekomst bewaren

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat Phil Bosmans, bezieler Bond zonder Naam, overleed. Naar aanleiding van die verjaardag lanceert de gemeente Meeuwen-Gruitrode samen met Bond zonder Naam een project waarin het gedachtegoed van Phil Bosmans en zijn erfenis centraal staan. Er komt onder meer een theatermonoloog over Phil en zijn werk. En een boek. In de Commanderij voorziet men ruimte voor een kenniscentrum. Om het archief en het werk van Phil Bosmans voor de toekomst te bewaren.

RDR

De betekenis van Phil Bosmans en zijn levenswerk zijn niet te overschatten. Zijn sociaal engagement blijft brandend actueel. Zijn werk leeft verder via de talloze publicaties, de bekende inspirerende spreuken, de concrete projecten en de BZN- organisatie.

Archief in Commanderij Er is al erg veel werk verzet. Het Rijksarachief deed een uitgebreid bronnenonderzoek. Rick De Leuw werkt aan een theatermonoloog die door acteur Gène Bervoets in het najaar op de planken wordt gebracht.

Meeuwen-Gruitrode en Bond zonder Naam zetten een jaar geleden hun schouders onder het nieuwe project. “Een kans om de waardevolle erfenis van Phil Bosmans een plek te geven in zijn geboortedorp Gruitrode”, zegt Lode Ceyssens “Met de uitbouw van een kenniscentrum, met een archief en een collectie van het origineel werk van Phil Bosmans, geven we aanzet. De Commanderij zal hierbij centrale rol spelen. Daar kan het publiek kennismaken met Phil, zijn leven en zijn werk.”

Theater en boek“Vijf jaar na zijn overlijden willen we al het bestaande materiaal in kaart te brengen”, zegt Anniek Gavriilakis, directeur Bond zonder Naam. Het bronnenonderzoek vormt meteen ook de basis voor een theatermonoloog. "Daarvoor kunnen we de steun van de Provincie Limburg rekenen. De monoloog wordt geschreven door Rick De Leeuw en acteur Gène Bervoets gaat er mee de toer op." In het najaar is de première voorzien. "Parallel met die monoloog werken we ook aan een boek. Om een nieuwe inkijk te geven in het werk en het leven van Phil Bosmans. Vanwaar kwam zijn sociaal engagement? Wat is de relevantie van zijn werk vandaag?”, besluit Anniek.

Vanavond tijdens een rondetafelgesprek worden plannen wereldkundig gemaakt. Vanaf 19u in de Commanderij van Gruitrode. Info gemeente Meeuwen-Gruitrode.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer