Eén kandidaat voor collectie landbouwalaam

Heemkundig museum ’t Karrewiel te koop

Print
Meeuwen-Gruitrode - De totale collectie van het heemkundig en landbouwmuseum ’t Karrewiel staat te koop. Stichter en bezieler van het museum, Christ Verheyen, zocht een opvolger om zijn levenswerk verder te zetten. Dat lukte niet. Het grote karrewiel, het uithangbord van het museum, staat ondertussen weer binnen. Een potentiële overnemer is er wel. Die wil de collectie en toebehoren aankopen. “Iemand met liefde voor het landbouwalaam”, licht Christ Verheyen een tip van de sluier.

Het heemkundig museum 't Karrewiel draaide sinds zijn opening in 1986 op slechts twee vrijwilligers, Christ en zijn vrouwtje Colette. Het museum bestond dankzij vrije giften, om de aangeboden koffie en de zelf gebakken taart te compenseren. Met een publiek dat op zoek was naar jeugdsentiment en likkebaardde van de levensechte verhalen en anekdotes die Christ (86) aan elk van zijn museumstukken wist te linken.  

“Het begon allemaal in 1981 met de zoektocht naar een oogstkar voor de eerste oogstfeesten , een organisatie van de landelijke gilde in Meeuwen”, opent Christ “Tijdens die zoektocht kwam ik oud landbouwalaam tegen. Zonde, als de boeren hoorden van mijn museum schonken ze hun oude gebruiksvoorwerpen en werktuigen graag als ze de zekerheid kregen dat het landbouwalaam in mijn museum ten toon werd gesteld.”


Over het aantal bezoekers in al die jaren moet Christ zeker niet klagen: “Tot enkele duizenden bezoekersper jaar. Van Pasen tot Meeuwen kermis kon je hier vrij binnen wandelen. Vooral bezoekers die het landbouwalaam vroeger nog aan het werk zagen, waren geïnteresseerd. Heel wat bezoekers kwamen vooral kijken uit jeugdsentiment.”

Christ sluit nu het museum en zijn hobby na 35 jaar af. Bezoekers waren er nog genoeg maar de museumuitbater wil tijd voor zich zelf en zijn gezin: “Het aantal mensen die deze machines en werktuigen gekend hebben, wordt alsmaar kleiner. En de ouderdom maakt het voor mij ook niet gemakkelijker.”  De laatste bezoekersgroep was de oud-leerkrachten van TISM uit Bree. “Hun rondgang,  normaal trek ik één uur uit,  duurde twee uur en was erg emotioneel”,  duidt Christ. 
De landbouw- en heemkundige collectie is dus niet meer te  bekijken. Dat deden wel de notaris en Erfgoed, ze maakte een beschrijving van alle waardevolle en unieke werktuigen. Bokrijk toonde eveneens interesse maar voor alles is een prijs.

Interesse van opkopers was er ook, maar die maken geen kans. Of er nog een kijkdag voor de verkoop komt?  “Neen, de bedoeling is dat deze verzameling samen blijft en in zijn totaliteit wordt verkocht. Zo heeft ze nog een toekomst”, verwacht Christ. 
Ondertussen heeft zich één serieuze kandidaat aangemeld. Het goede nieuws is, als het tot een deal komt dan blijft de verzameling in de buurt. “Het zal wel pitsen (pijn doen) als deze museumstukken weg gaan”, weet Christ.  

Over die mogelijke koper blijft hij erg mysterieus. “De man heeft vooral interesse voor de oude landbouwwerktuigen uit de boerenstiel en de kleine en grotere werktuigen. Met een houtdraaibank uit 1868 van Mievenaar Nol Wievers, een Leuvense stoof, fietsen met houten spatborden en een poestentrekker uit 1906, een stronkentrekker ontwikkeld door een Gruitrodenaar,  bezit hij erg  unieke museumstukken.  Aangevuld met de inboedel zou een boer en boerin uit de tijd rond 1900 zich onmiddellijk weer thuis voelen als ze voor even terug zouden komen”, besluit Christ Verheyen.

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio