Investering dankzij LIFE project

Wandellus door de Vallei van de Bosbeek

Print
Opglabbeek - Arbeiders en vrijwilligers van Natuurpunt zijn gestart in de Bosbeelvallei met de inrichting van een nieuwe bewegwijzerde wandellus. De 5 kilometer lange wandellus kadert in het LIFE-project Itter & Oeter, het project loopt eind 2016 af. Het sluitstuk is de openstelling van het natuurgebied. "Iedere wandelaar en natuurliefhebber kan in het najaar genieten van dit stukje unieke natuur”, vertellen Jelle Van den Berghe en Gilbert Hilkens van Natuurpunt.

Dankzij het Europees Life-project werden tientallen hectaren natuur in As, Opglabbeek, Maaseik en Bree aangekocht. De Vallei van de Bosbeek in Opglabbeek is een gebied van ongeveer 350 hectare groot waarvan Natuurpunt intussen meer dan 90 hectare in eigendom heeft.  “Onze vrijwilligers, ondersteund door specialisten, hebben het gebied van de Bosbeekvallei ingericht en zullen het in de toekomst ook beheren”, opent Jelle Van den Berghe. 

De nieuwe Bosbeekwandelroute zal ongeveer 5 kilometer lang zijn en vertrekt in Opglabbeek dorp.  “Wandelaars krijgen de mogelijkheid om de variatie in dit natuurgebied zelf te ontdekken en ten volle te beleven. Natte hooilanden, unieke broekbossen, droge of natte heide en zelfs historisch erfgoed in de vorm van oude houtwallen, onze Bosbeekvallei heeft het allemaal.” zegt Jelle Van den Berghe van Natuurpunt Opglabbeek.

Om de wandeling steeds toegankelijk te houden werkt de LIFE-ploeg van Natuurpunt op dit moment in erg moeilijke omstandigheden aan een plankenpad met bruggen. De aanhoudende regen heeft heel de beekvallei herschapen tot een erg zompig en moeilijk begaanbaar gebied. “Er komen verschillende bruggetjes over de Bosbeek,  en enkele honderden meters knuppelpaden om de natste plekken en de kruising van het wandelpad met de Kleine Beek te kunnen oversteken zonder dat de wandelaars natte voeten krijgen. De houten wandelpaden aangelegd met duurzaam, met hitte behandeld hout. De plankenpaden kunnen dus gerust 15 jaar mee”, zegt Gilbert Hilkens, de terreinbeheerder van Natuurpunt Opglabbeek.
  
De wandellus vertrekt in de toekomst in de Gommerstraat. Natuurpunt rekent er op dat de verbinding met het centrum via de voetweg 23 er gauw komt. “Een directe verbinding tussen de Vallei van de Bosbeek en het dorpscentrum. Waar wandelaars kunnen parkeren op het dorpsplein en na de wandeling bij de lokale horeca nagenieten van een verfrissing of opwarmertje”, besluit Jelle Van den Berghe.


In september wordt de nieuwe wandellus officieel ingewandeld tijdens een groot slotevenement van het LIFE-project. Elke inwoner van Opglabbeek, As en Opoeteren krijgt hiervoor een uitnodiging in de brievenbus.

Roger Dreesen

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio