© RDr

© RDr

© RDr

© RDr

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Gekruisigde Christus terug in Ellikom

De gekruisigde Christus van Meester Van Elsloo hangt weer in volle glorie in het Ellikommerse kerkje. "Dankzij de toprestaurateurs van het KIK Brussel. De restauratie nam twee jaar in beslag”, zeggen Jef Thaens en Jaak Vaesen van de Ellikommerse kerkraad.

RDr

De polychromeerde gekruisigde Christus, onderdeel van de Ellikommerse Calvariegroep, verhuisde in juni 2014 voor onderzoek, conservatie en restauratie naar Brussel. Een team van internationale onderzoekers en restaurateurs, o.m. Fanny Cayron, Sandy Vannissen en Isabel Bedos, sloot de restauratie zopas af. Het beeld werd ondertussen veilig gemonteerd tussen de andere beelden van de Ellikommerse Calvariegroep.

Ellikom heeft een bijzondere band met het werk van Meester van Elsloo. Zo vind je in deze kerk de beeldengroep op het doksaal, afkomstig van een apostelenbalk en toegeschreven aan een navolger van de Meester van Elsloo (1520-1530). “De Calvariegroep in gepolychromeerd hout van de Meester van Elsloo stamt uit dezelfde tijd. Net dit beeld trok de aandacht van de onderzoekers", vertellen Jozef Thaens en Jaak Vaesen.

De technici monteerden de Christusfiguur voorzichtig op zijn originele plaats. Jozef Thaens vraagt waarom het beeld ooit werd overschilderd. “De bedoeling was goed, onderhoud dacht men. De verflaag bood evenwel geen bescherming, maar beschadigde het beeld veeleer", verduidelijkt de Franse restaurateur Fanny Cayron. Hierdoor kon men de twee andere beelden van dezecalvariegroep niet restaureren.

Polychromie

Fanny Cayron volgde de laatste fase van de restauratie, de montage in de kerk van Ellikom, op de voet. “Onder de microscoop en met een scalpel is de verf, laagje bij laagje weggehaald”, verduidelijkt Fanny “Het originele polychroom is niet bijgewerkt, enkele storende lacunes zijn weggewerkt, niet elke schade werd gereconstrueerd.”

Voor de gekruisigde Christus definitief op het kruis werd gemonteerd, voerde Fanny nog een kleine restauratie uit, met penseel. De Christusfiguur heeft lange en pezige ledematen, uitstekende ribben en een opvallend opbollende buik, de armen en onderbenen tekenen zich aders af. “Van de originele polychromie is na de restauratie bijna 80% opnieuw zichtbaar. Dat is opmerkelijk”, weet Fanny Cayron.

De Ellikommerse Christus behield zijn rijke originele polychromie, waarbij heldere kleuren en fijn gedecoreerd goud elkaar afwisselen. “Het bloed op het hoofd is magnifiek en met prachtige details. De aders en pezen zie je over deze sculptuur lopen, de mond en tanden zijn in detail uitgesneden”, zegt Fanny Cayron.

Extra beveiliging

De beveiliging en camera's rond de Christusfiguur zijn aangepast en geïnstalleerd. Pas in het najaar wordt de terugkeer van de gekruisigde Christus binnen de parochiegemeenschap passend gevierd. “De Ellikommerse bevolking, sponsoren en overheden die het restauratieproject steunden en de restaurateurs van het KIK zijn in het najaar onze eregast. Het KIK zal de restauratie en het onderzoek naar het houtsnijwerk van de school van Meester van Elsloo dan toelichten”, besluiten Jozef Thaens en Jaak Vaesen.

Roger Dreesen

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio