Koninklijke titel voor Eendracht Louwel

Print
Koninklijke titel voor Eendracht Louwel

Foto: RDr

Opglabbeek - Enkele oude bekers en oud plakboek vol met krantenknipsels vertellen in woord en beeld de geschiedenis van een halve eeuw voetbal in Louwel. Geen plakboek over vedetten, wel over waterdragers en harde werkers. “Eendracht Louwel is nog steeds een familiale club, gedragen door veel vrijwilligers”, zegt stichter Martin Buntinx.

Bij de kapper hoor je wel eens iets. “Wat er leeft en waar de mensen mee bezig zijn”, vertelt voormalig dorpskapper Martin Buntinx “zo polste ik in 1965 enkele vrienden om in Louwel een voetbalploeg te starten. In Louwel was er buiten de schutterij immers geen andere activiteit. Jongeren die wilden voetballen moesten daar voor naar Thor Waterschei, Dorne of Kabouters Opglabbeek afzakken.”  

Martin vond steun van Mathieu Bijnens, Mathieu Martens,  Jean Awouters en Jean Vandeurzen. In de barak van de schutterij besliste men om met een reservenploeg te voetballen op ’t Heike. “Een geuzennaam die andere ploegen vandaag nog angst in boezemt. Een zandplein in de zomer en in de winter een modderpoel. Moeilijk te bespelen, net zoals onze voetbalploegen”, weet Henri Buntinx, een van de spelers die de eerste titel behaalden.
 
Over de grootste nederlaag ooit in de clubgeschiedenis, 10-0 tegen Kabouters Opglabbeek, spreekt men in Louwel liever niet. “Onze eerste massage had duidelijk niet het gewenste effect”, lacht Henri Buntinx. Die eerste titel werd hard bevochten. “In Peer speelden ik de beslissende wedstrijd, met een hoofdverband vol bloed, idem voor mijn shirt. Van het veld gaan voor een schram, geen sprake van”, vertelt Henri. De toenmalige kapitein, Matty Huskens, miste wegens twee gele kaarten die beslissende wedstrijd. “Bewust een gele kaart pakken, het bestond in de jaren tachtig van de vorige eeuw niet. Jammer voor Matty, hij miste die topper en was één van de belangrijkste spelers in dit kampioenenteam en in onze clubgeschiedenis”, luidt het. 

Een halve eeuw geleden gebruikte men voetbal als hefboom om het sociale leven in het gehucht Louwel op gang te trekken. Tijdens het hemelvaartweekend vieren Martin Buntinx, Thieu Martens, Jean Vandeurzen en de mannen ‘van jengske’ en vele oudgedienden mee. “Eendracht is van de actiefste verenigingen in Opglabbeek met 18 jeugdploegen en 4 senioren teams. Met een damesvoetbalploeg in 2de nationale en bijna 300 spelende leden en 100 vrijwilligers. Een levende club, een konkinklijke titel waardig”, besluit Stefan Hendrikx.

Meer info over de driedaagse festiviteiten op: www.eendrachtlouwel.be 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio