© RDr

Meeuwen-Gruitrode tijdens de Groote Oorlog

Ook al bleef Meeuwen-Gruitrode grotendeels gespaard van oorlogsgeweld, de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog lieten zich wel degelijk voelen in het dagelijkse leven. De tentoonstelling van Heemkring De Reengenoten ‘De oorlog van Nolke Dieker’ brengt het verhaal van gewone mensen in ongewone omstandigheden.

RDr

In 1914 kreeg Meeuwen-Gruitrode te maken met de oorlog. Het begin van vier jaar bezetting. Heemkring De Reengenoten brengt een overzicht van die periode en presenteert het onderzoeksresultaat in een sprekende tentoonstelling. “Na een ronde door de Westhoek, op zoek naar treffende verhalen van Meeuwen-Gruitrodenaren, brengen we met ‘De oorlog van Nolke Dieker’ het verhaal van oudstrijders, weggevoerden en de plaatselijke bevolking onder Duitse bezetting”, opent Rik Hoogmartens.

Het slagveld lag dan wel in de IJzerstreek, wat niet wilde zeggen dat de plaatselijke bevolking het goed had. “De impact en de verschrikking van de eerste wereldoorlog was groot. Pastoorsverslagen leren over het dagelijks leven en van een bezetter die het openbaar leven dirigeerde met ijzeren hand”, verduidelijkt Rik Hoogmartens.

Dagboek

Tal van verordeningen en bevelen van de Duitsers hadden invloed op het dagelijkse leven. “Jonge mannen, de kostwinners, werden bevolen werk te leveren voor de Duitsers. Nolke Dieker was één van de mensen die de oorlog echt hebben meegemaakt. Ook onze 21 gesneuvelden, het lot van Hendrik Verdonck uit Meeuwen en Vanbaelen uit Gruitrode komen aan bod. Het dagboek van broeder Vandijck, over het leven aan het front, is erg confronterend”, aldus Rik Hoogmartens.

Gifgas

Er is aandacht voor ‘De Doodendraad’ en schietveld Cockerill op Masy, belangrijk voor de ontwikkeling van de gasbommen. Ondertussen enthousiasmeerde Reengenoot Robert Bauduin alle leerlingen van het basisonderwijs en de middenschool. “Belangrijk, om de verschrikking van deze oorlog, ook na 100 jaar, levendig te houden”, duidt Rik Hoogmartens.

Vlag oudstrijders is zoek

De Reengenoten zijn ondertussen op zoek naar de vlag van de oudstrijdersbond. Die is blijkbaar zoek. Wie tips of informatie heeft kan De Reengenoten informeren, tijdens de openingsuren van de tentoonstelling, via hun website of via cultuurpunt Gruitrode.

De oorlog van Nolke Dieker loopt van 7 november tot 22 november in Cultuurpunt Gruitrode.Info: www.meeuwen-gruitrode.be/cultuurpunt of www.dereengenoten.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio