Jan Gerits presenteert zijn nieuwste boek: Kunstschatten in de dorpskerken van Meeuwen-Gruitrode

Unieke tentoonstelling met beelden van De Meester van Elsloo en Jan van Steffeswert.

Print
Meeuwen-Gruitrode - Open Monumentendag en De Reengenoten presenteren een nieuw boek : ‘Kunstschatten in de dorpskerken van Meeuwen-Gruitrode’ van de hand van Reengenoot Jan Gerits. Ter gelegenheid van deze presentatie is er in de kerk van Meeuwen ook een kleine tentoonstelling rond beelden in houtsnijwerk van De Meester van Elsloo en Jan van Steffeswert.

De polychromeerde gekruisigde Christus, onderdeel van de Ellikommerse Calvariegroep, ook een werk van Meester van Elsloo,  wordt momenteel in Brussel grondig gerestaureerd.  “Een privilege, dat onze Christus door toprestaurateurs van het KIK zijn oude glorie terugkrijgt”, vertelden de leden van de Ellikommerse kerkfabriek na hun recent bezoek aan het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

In het voorjaar van 2016 is er in het Bonnefantenmuseum in Maastricht een grote overzichtstentoonstelling met werk van beeldsnijders van de school Meester van Elsloo. “Dé blikvanger wordt zeker de gekruisigde Christus, van de Calvariegroep uit de Ellikommerse Sint-Harlindis en Relindiskerk”, vertelt directrice van KIK in Brussel, Christiane Ceulemans.

Om die reden verhuisde deze gekruisigde Christus in juni 2014 voor onderzoek, conservatie en restauratie naar Brussel. Met de restauratie heeft een team van internationale onderzoekers en restaurateurs, o.m. Fanny Cayron, Sandy Vannissen en Isabel Bedos, nog handenvol werk en dat tot in het voorjaar van 2016.

De restauratie gebeurt in optimale omstandigheden. Jozef Thaens, penningmeester van de kerkfabriek van Ellikom, vraagt zich af waarom dit beeld, en ook andere heiligenbeelden, ooit werd overschilderd.  “De bedoeling was zeker goed, een vorm van onderhoud dacht men toen. Al biedt de verflaag die men op het polychroom aanbracht geen bescherming, maar zal ze het beeld eerder beschadigen", duidt Fany Cayron.

“Onder de microscoop en met een scalpel nemen we de oude lagen verf weg”, vertelt Isabel Bedos “Een minutieus werk tot het originele polychroom aan de oppervlakte komt. Er wordt niets bijgewerkt, storende lacunes worden wel weggewerkt, niet elke schade wordt gereconstrueerd. Iedereen mag zien dat dit een oud beeld is. Precies de kracht van dit houtsnijwerk.”  

Onder de loep
De voorzijde van het lichaam is reeds in originele staat teruggebracht. Momenteel is de achterzijde van de gekruisigde Christus aan de beurt. Tijdens hun bezoek kreeg de Ellikommerse kerkfabriek beter zicht over de waarde van hun Christusbeeld.  “Een prachtig beeld van uitzonderlijk houtsnijwerkkwaliteit, geschilderd met een rijk pallet aan kleuren. Magnifiek en met prachtige details. De aders en pezen zie je zo over het lichaam lopen, het bloed op het hoofd, de mond en zelfs de tanden zijn in detail uitgesneden”, vertellen Jaak Vaesen en Jozef Thaens van de kerkfabriek.

Bij het Christusbeeld zijn de combinaties loodwit-vermiljoen voor de schildering van het lichaam en loodwit-oker voor de inkarnaatkleur van een overledene gebruikt. In het bloed op de torso en het hoofd werden glaspartikels aangetroffen die een optisch effect creëren. “Van de originele polychromie wordt na de restauratie bijna 80% opnieuw zichtbaar”, verwacht Sandy Vannissen.   

Extra beveiliging
De beveiliging en camera 's rond het beeld zijn aangepast en geïnstalleerd. "Onze gekruisigde Christus keert na een kort verblijf in Maastricht, en in veilige omstandigheden, terug naar zijn vertrouwde plaats in de kerk", besluit Jaak Vaesen.

De tentoonstelling in de kerk van Meeuwen is zondag open van 13 tot 18uur. Het boek van Jan Gerits belicht de kunstschatten in de kerken van de vijf kerkdorpen.

Meer info: www.dereengenoten.be

Sint-Martinuskerk
Kerkplein 37
3670 Meeuwen-Gruitrode
Gratis toegang

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio